Chov v klietkach odmieta vyše 600-tisíc Európanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zajac
V EÚ sa podľa štatistík chová 332 miliónov králikov, pričom až 99 percent z nich žije v klietkach. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. mája (WebNoviny.sk) – Viac ako 600-tisíc Európanov vrátane Slovákov podpísalo petíciu za zákaz chovu králikov v klietkach v rámci Európskej únie. Informovala o tom koordinátorka kampane na Slovensku Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Organizátori kampane z medzinárodnej organizácie na ochranu hospodárskych zvierat s názvom Compassion in World Farming už petíciu odovzdali ministrom poľnohospodárstva zo všetkých 28 členských štátov únie.

Chov zvierat v klietkach je podľa Slobody zvierat krutý a zbytočný

Nemecký europoslanec Stefan Eck následne vyzval Európsku komisiu, aby pripravila návrh legislatívy o ochrane králikov, pričom o návrhu by mal Európsky parlament rokovať pravdepodobne už na jeseň tohto roku, pričom hlasovať by sa mohlo koncom tohto alebo začiatkom budúceho roku.

Ako prvá krajina v EÚ prijalo legislatívu na ochranu králikov Belgicko, kde sa klietky pre králikov vrátane chovných samíc prestanú úplne používať od roku 2025.

Chov zvierat v klietkach je podľa Slobody zvierat krutý a zbytočný. „Ich používanie by malo byť ukončené na všetkých európskych farmách a je nevyhnutné, aby politici pomohli túto zmenu uskutočniť. Po kurčatách na mäso sú králiky druhým najpočetnejším hospodárskym zvieraťom v EÚ a takmer všetky žijú v klietkach,“ uvádza vo vyhlásení Čaňová.

Prostredie klietok je zväčša holé

V EÚ sa podľa štatistík chová 332 miliónov králikov, pričom až 99 percent z nich žije v klietkach. „Otrasné podmienky, úplne holé prostredie, v ktorom sa darí chorobám, a následné rutinné podávanie antibiotík, aby zvieratá vôbec prežili, sú pri chovoch v klietkach bežné,“ tvrdí Sloboda zvierat.

Prostredie klietok je podľa nej zväčša holé, poskytuje minimum priestoru a znemožňuje pohyb či zmenu polohy zvieraťa. Pletivové dno často spôsobuje zvieratám poranenia nôh.

Napriek očividným nedostatkom tejto zastaranej metódy je v Európe každoročne v klietkach väznených viac ako 700 miliónov hospodárskych zvierat. Koniec doby klietkovej je celoeurópska kampaň, ktorej cieľom je ukončiť používanie všetkých klietok pre hospodárske zvieratá v EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat