Fico: Počas predsedníctva budeme riešiť i mimoriadne témy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB v rámci pravidelného zasadnutia Európskej rady o riešení aktuálnej situácie v EÚ spojenej s migračnou a utečeneckou krízou a o definitívnom znení spolupráce v tejto oblasti medzi krajinami EÚ a Tureckom. Brusel, Belgicko, 18. marec 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRATISLAVA 29. mája (WebNoviny.sk) – Predsedníctvo Európskej rady sa dá zvládnuť, pokiaľ sa riešia bežné témy, Slovensko však bude riešiť mimoriadne témy ako možný odchod Británie z EÚ, finančné problémy Grécka či pokračujúcu imigráciu.

„My máme priority, no musíme riešiť externé problémy EÚ,“ v diskusnej relácii televízie TA3 V politike to konštatoval slovenský premiér Robert Fico. Ak by Británia podľa neho vystúpila z únie, ďalšie krajiny môžu nasledovať a Slovensko bude potom ako predsednícka krajina vystavená veľkému tlaku. V takomto prípade by ho čakali veľmi komplikované rozhovory.

Bratislava bude tiež musieť riešiť napríklad aj napätie medzi EÚ a Tureckom v rámci dosiahnutej imigračnej dohody. „Turecko ťahá za dlhší koniec, lebo EÚ sa obáva prílevu imigrantov a v Turecku sú ich státisíce,“ vyhlásil s tým, že zatvorenie turecko-gréckej hranice je kľúčové pre EÚ aj Slovensko. V tejto súvislosti zopakoval odmietavý postoj Slovenska ku kvótam na prijímanie utečencov, ktorý presadzuje Európska komisia.

„Posledných 30 až 40 rokov prišli na Slovensko utečenci z moslimských krajín, ktorí sa integrovali a to rešpektujem. Nemôže nás niekto nasilu nútiť zobrať ľudí iného náboženstva, ktorí tu ani nechcú zostať,“ zdôraznil a dodal, že títo ľudia by si tu postupne začali presadzovať svoj názor a svoju kultúru, čo odmieta.

Premiér sa vyjadril aj k svojmu zdravotnému stavu po nedávnej operácii srdca. Povedal, že sa cíti dobre a je plne pripravený plniť si svoje premiérske povinnosti. „Opäť športujem, dokonca viac ako pred hospitalizáciou,“ dodal a vylúčil, že by plánoval po skončení predsedníctva v EÚ odísť z premiérskeho kresla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR