Zákon o hlásení pobytu je protiústavný, SaS chce jeho zmenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sloboda a Solidarita
Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 30. mája (WebNoviny.sk) – Zákon o hlásení pobytu občanov a registri obyvateľov je podľa SaS protiústavný. Stanovuje totiž povinnosť hlásiť ohlasovni pobytu trvalý pobyt, prechodný pobyt a pobyt v zahraničí dlhší ako 90 dní.

Slovo „ohlási“ sa zmenilo na „je povinný ohlásiť“

Uvedené povinnosti zasahujú podľa liberálov do základných práv a slobôd. Tento zásah je podľa SaS otázny najmä vo vzťahu k povinnosti hlásiť prechodný pobyt a pobyt v zahraničí.

Liberáli upozorňujú, či ide o úplne nevyhnutné zasahovanie do základných práv a slobôd a či sa pri ňom v plnej miere dbá na podstatu a zmysel takto obmedzovaných základných práv a slobôd. Pätica poslancov preto predložila do parlamentu novelu zákona, ktorou sa bude zákonodarný zbor zaoberať v júni.

Liberáli upozorňujú, že zákon sa menil v predchádzajúcom volebnom období tým, že sa zmenila dovtedy platná formulácia povinnosti zo slova „ohlási“ na „je povinný ohlásiť“.

Novela neruší inštitút prechodného pobytu

Predkladaný návrh novely zákona o hlásení pobytu občanov neruší inštitút prechodného pobytu, ani hlásenie pobytu v zahraničí. Mení však ich charakter z povinnosti občana hlásiť prechodný pobyt a pobyt v zahraničí na dobu dlhšiu ako 90 dní na právo občana.

Tí občania, ktorí budú chcieť, aby úrady o nich evidovali aj takéto informácie, budú aj naďalej môcť prechodný pobyt v rámci Slovenskej republiky, či v zahraničí, úradom ohlásiť. A úrady budú povinné tieto informácie vo vzťahu k nim evidovať.

Tí občania, ktorí nemajú záujem informovať úrady o svojom prechodnom pobyte v rámci Slovenskej republiky alebo v zahraničí, už nebudú mať povinnosť takýto pobyt ohlásiť. Neohlásením takéhoto pobytu sa už nebudú dopúšťať priestupku a nebude im za takéto konanie hroziť sankcia v podobe pokuty.

Úrady budú vo vzťahu k takýmto občanom evidovať iba adresu ich trvalého pobytu. Schválením predkladaného zákona sa podľa SaS obmedzí zasahovanie štátu do života občanov v prípade, keď takéto zasahovanie nie je nevyhnutné a ukladanie povinností zasahujúcich do základných práv a slobôd nemá vecné opodstatnenie. Zároveň sa ním rozšíri slobodné rozhodovanie občanov o vlastných životoch a zodpovednosť za ne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRNR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita