Opozícia chce hlavu ministra Kaliňáka pre kauzu Bašternák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Opozícia navrhne odvolať Roberta Kaliňáka
Zľava: Predseda SaS Richard Sulík a predseda OĽaNO Igor Matovič počas TB v rámci informovania o záveroch prvého zasadnutia členov Opozičnej rady. Bratislava, 30. máj 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 30. mája (WebNoviny.sk) – Opozičné strany SaS a OĽaNO chcú v parlamente odvolávať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Dohodli sa na tom na prvom rokovaní Opozičnej rady. Dôvodom na odvolávanie je kauza Ladislava Bašternáka.

„Je to korupčná kauza, v ktorej sú zapletené najvyššie politické špičky,“ povedal na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík. Kaliňák bude prvým ministrom v tomto volebnom období, ktorý bude čeliť v Národnej rade SR odvolávaniu.

Vyšetrovatelia povedali, že žiaden podvod sa nestal

Podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča ide o kauzu, v ktorej blízky človek Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka zobral ľuďom osem miliónov eur na nadmernom podvodnom odpočte DPH. „Kaliňák je priamo zodpovedný za to, ako bola kauza vyšetrovaná. Vyšetrovatelia povedali, že žiaden podvod sa nestal,“ upozornil Matovič s tým, že Kaliňák sa zároveň stal obhajcom tohto podvodníka, keď tvrdí, že pred štyrmi rokmi sa platilo v hotovosti.

„Kaliňák je priamo politicky zodpovedný za tento podvod tým, že nezabezpečil jeho vyšetrenie. Keďže Kaliňák nemá v tomto svedomie, navrhneme odvolanie Kaliňáka a v piatok predložíme návrh do NR SR,“ povedal Matovič, podľa ktorého v utorok opozičné strany predložia ďalšie dôkazy ku kauze. Predseda parlamentu musí takúto schôdzu na žiadosť minimálne 30 poslancov zvolať do siedmich dní.

Skupina ľudí, ktorá vie len hádzať špinu

Ako vo svojom stanovisku informuje ministerstvo vnútra SR, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová, opozícia sa opäť vykreslila ako skupina ľudí, ktorá vie len hádzať špinu.

Odvolávanie ministra vnútra vnímame čisto ako vytĺkanie politického kapitálu. Záverom prvej opozičnej vlády nie je pomoc a spôsob ako ľuďom uľahčiť život, ale snaha, ako sa mediálne zviditeľniť. Nedali nám ani štandardných sto dni na ukázanie, čo chceme a vieme priniesť tejto krajine, ale svojimi návrhmi nás len ukracujú o čas, ktorý potrebujeme na náročnú prípravu Slovenska na predsedníctvo,“ pripomína ministerstvo s tým, že táto pseudokauza vznikla pred štyrmi rokmi a teraz ju vytiahli, pretože okrem kydania špiny nevedia priniesť žiadny rozumný návrh na zveľadenie krajiny.

Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu, pretože by tým porušil Ústavu SR. Vyšetrovateľ je procesne samostatný a nad zákonnosťou drží ruku nezávislá prokuratúra. Opozičníci by sa mali konečne zamyslieť nad tým, kedy kauza vznikla, bolo to za ich vlády a nikto z nich nič neurobil, až kým s bojom proti daňovým podvodom začala vláda Roberta Fica,“ ukončilo ministerstvo svoje stanovisko.

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol pred časom poslanec za SaS Jozef Rajtár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJozef RajtárLadislav BašternákRichard SulíkRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRSaS Sloboda a SolidaritaVláda SR