Zatkli asistenta poslanca za SaS, pozrel si Kaliňákov účet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 11. júna (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico by mal okamžite odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Vyhlásil to v sobotu na brífingu predseda strany SaS Richard Sulík.

Podľa SaS existuje podozrenie na existenciu prevodov z firmy spájanej s podnikateľom Ladislavom Bašternákom na účet ministra vnútra. V súvislosti s týmto prípadom strana spája aj obvinenie asistenta poslanca Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča. Ten čelí obvineniu z porušenia bankového tajomstva.

Rybanič nemohol kontaktovať advokáta

Podľa poslanca Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) nemohol v priebehu výsluchu Rybanič kontaktovať advokáta, čím boli porušené jeho práva. Zároveň poukázal na to, že v tomto prípade konala polícia ihneď, zatiaľ čo v prípade, keď premiér Fico zverejňoval dokumenty Igora Matoviča, nekonala. „Vtedy Kaliňák nepovedal nič, bol zalezený v kúte,“ povedal Lipšic. SaS spolu s Lipšicom zároveň vyzvala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby podozrenia na prevody na účet ministra vnútra riadne vyšetril.

Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatrabanke. Stalo sa to potom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke www.dennikn.sk.

Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom a urobili mu domovú prehliadku, pri ktorej zaistili viac vecí, ktoré mu patria. Denník N zároveň obdržal údaje o oboch účtoch. Vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák.

Podobné prevody mal aj Počiatek

V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom. Kaliňák mal podľa Denníka N obdržať spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu obdržal 2. mája tento rok. Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák .

Kaliňákov hovorca Ivan Netík pre Denník N uviedol, že minister vnútra Robert Kaliňák bol informovaný, že asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára, sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N.

Asistenta obvinili z ohrozenia bankového tajomstva

„Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin,” napísal Denníku N Netík. K prevodom sa Kaliňák podľa denníka nevyjadril. Neodpovedal denníku na otázky, o aké pôžičky išlo, či pri týchto transakciách prišiel do obchodného styku aj s Bašternákom a či to malo vplyv na to, že polícia poriadne nevyšetrila Bašternákove podozrivé nadmerné odpočty DPH.

„Konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú, sú nepravdivé. Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od osoby pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka či už priamo alebo sprostredkovane,” napísal ďalej pre Denník N Netík.

Ivan Netík z komunikačného odboru ministerstva vnútra uviedol, že Kaliňák o tomto prípade informoval aj svojich koaličných partnerov, a aby vyvrátil akékoľvek podozrenia, ukázal im aj všetky potrebné dokumenty. „Minister vnútra je pripravený pred špeciálnym prokurátorom kedykoľvek vyvrátiť tieto obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov,“ dodalo ministerstvo vnútra.

Polícia odmieta tvrdenia o nezákonnom postupe

Prezídium policajného zboru oznámilo, že na základe oznámenia zástupcov komerčnej banky začala polícia v tejto veci konať. Polícia zároveň uviedla, že oznamovateľ identifikoval aj podozrivú osobu, ktorou mal byť pracovník banky. Polícia už začala trestné stíhanie pre trestný čin ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného tajomstva a vypočula zainteresované osoby.

„Na základe vyhodnotenia dôkazov a ďalších úkonov vyšetrovateľ obvinil Filipa R. z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného tajomstva a následne ho vypočul ako obvineného a urobil ďalšie úkony v zmysle trestného poriadku,“ uvádza polícia a zároveň dôrazne odmieta akékoľvek tvrdenia o nezákonnom postupe v tejto veci. Polícia zároveň dodáva, že vzhľadom na súčasné štádium konania nemôže k veci poskytnúť podrobnejšie stanovisko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Filip RybaničJán PočiatekLadislav BašternákRichard SulíkRobert FicoRobert Kaliňák