Naši colníci vyhrali medzinárodnú súťaž, majú najlepšie psy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Majstrovstvá psovodov mestských polícií
Účastníci medzinárodnej súťaže psovodov mestských polícií Bratislava 2012 počas súťažnej disciplíny plnenie cvikov poslušnosti. Bratislava, 12. október 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 12. júna (WebNoviny.sk) – Slovenská finančná správa má najlepšie psy. Na medzinárodnej súťaži v Českej republike vyhrali slovenskí psovodi a spomedzi 40 psovodov ôsmich krajín sa umiestnili naši dvaja colníci na prvom a treťom mieste. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Colného úradu Bratislava Katarína Tehlárová, naši colníci si odniesli prvenstvo v kategórii družstvá.

Slovenskí psovodi tak zaznamenali podľa Tehlárovej ďalší úspech. Po tom, ako nedávno na 40. ročníku Majstrovstiev Zboru väzenskej a justičnej stráže vo vyhľadávaní omamných a psychotropných látok a výbušnín vyhral náš colník, jeho ďalší dvaja kolegovia sa umiestnili na súťaži v susednej Českej republike. Na 17. ročníku Medzinárodných majstrovstiev psovodov služobných psov Colnej správy ČR vo vyhľadávaní drog získal psovod Miroslav Trauer prvé miesto so služobným psom Argom.

Jeho kolega z Colného úradu Michalovce Miloš Pivovarník sa na ôsmom ročníku Medzinárodných majstrovstiev psovodov služobných psov Colnej správy ČR vo vyhľadávaní tabaku umiestnil na treťom mieste spolu so svojim psom Jackom. Spomedzi všetkých družstiev získali celkové prvenstvo. Na súťaži sa o víťazstvo uchádzalo 40 psovodov z ôsmich krajín ako aj ďalších siedmich bezpečnostných zborov. Na súťaži mali zastúpenie bezpečnostné zbory Nemecka, Francúzska, Poľska, Ruska, Moldavska, Írska, Slovinska, Slovenska a Česka.

V oboch kategóriách tabak aj drogy mohli psovodi získať spolu 600 bodov. Porota hodnotila poslušnosť a pachové práce. Ukrytý kontraband mali v časovom limite nájsť psovodi so svojimi psami v autobusoch, osobných aj nákladných autách, ale aj v miestnostiach či v batožine. Tzv. „tabakári“ prehľadávali aj železničné vozne. Drogové psy hľadali viaceré druhy drog ako marihuanu, kokaín, extázu, heroín či hašiš. Porotu tvorili rozhodcovia z Austrálie, USA, Holandska a z Nemecka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať