Kaliňák kúpil od Bašternáka v roku 2013 podiel v B.A. Haus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák
Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas TB na tému: Vyvrátenie klamstiev, ktoré šíri opozícia a niektoré médiá o nelegálnych príjmoch ministra vnútra SR. Bratislava, 13. jún 2016. Foto: SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 13. júna (WebNoviny.sk) – Minister vnútra Robert Kaliňák kúpil v októbri 2013 16- percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus od podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH.

Kaliňák to povedal v pondelok na tlačovej besede s tým, že firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde býva a kúpou mohol získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Na kúpu podielu v B.A. Haus si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500 tisíc eur, za 16-percentný podiel zaplatil 430 tisíc eur.

Obchod bol podľa Kaliňáka etický

Okrem skutočnosti, že Kaliňák chcel získať kontrolu nad bytmi vo svojom susedstve, druhým dôvodom na kúpu podielu vo firme bol podľa jeho slov fakt, že B.A. Haus nepodniká so štátom a tento obchod bol tak podľa ministra nielen legitímny, ale aj etický. Hodnota podielu, ktorý Kaliňák kúpil, sa podľa jeho vysvetlenia rovnala hodnote spomínaných dvoch bytov. Ďalší podiel v spoločnosti po odchádzajúcom Bašternákovi kúpil Ján Počiatek.

Dnes vlastnia spoločnosť B.A. Haus Ján Počiatek, Metis Consulting Mareka Turčana, ktorý kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom a Robert Kaliňák. Spoločnosť B.A. Haus podľa ministra vnútra podniká s nehnuteľnosťami, jej ročný obrat je približne 300 tisíc eur. Ponuku na odkúpenie podielu v B.A. Haus dostal podpredseda Smeru v septembri 2013.

Minister vnútra dnes vysvetlil, že všetky platby išli cez jeho účet v Tatra banke, na svoj účet dostal pôžičku 500 tisíc eur, zaplatil z neho 430 tisíc eur za podiel v B.A. Haus a všetky ďalšie platby z firmy súviseli podľa Kaliňáka s jej hospodárskou činnosťou. Tieto pohyby na jeho účte videl aj asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára Marek Rybanič, ktorý sa ako pracovník Tatra banky nabúral do účtov Kaliňáka a Počiatka. Keďže Rybanič chcel Kaliňáka poškodiť, zamlčal ostatné prevody na účte, podotkol minister vnútra. Kaliňák konštatoval, že o narušení svojho účtu sa dozvedel od Tatra banky, on bol vtedy služobne v Luxembrurgu. Do práce polície nezasahoval.

Opozícia vraj trestný čin považuje za vlastenectvo

„Od volieb som neustále atakovaný opozíciou,“ povedal Kaliňák s tým, že opozičné strany sa stále nevyrovnali s tým, že skončili v opozícii. „Druhým dôvodom je fakt, že sa tu niekto bojí. Je to pán Matovič, usvedčený daňový podvodník,“ dodal minister. Ďalší, kto má dôvod na obavy, je podľa podpredsedu Smeru skupina Penta, keďže sa blíži ku koncu vyšetrovanie kauzy Gorila. Opozícia teraz podľa Kaliňáka vydáva trestný čin za akt vlastenectva. Tieto skutočnosti môžu byť podľa ministra vnútra nebezpečné, neskôr sa môže stať, že sa bude napríklad tolerovať porušenie ústavného práva, ak sa niekto vlúpe do domu alebo niekoho napadne na ulici.

Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár. Bašternák vraj 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov.

Opozícia počas víkendu zverejnila materiály, podľa ktorých bol Ján Počiatek v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy a financií odišiel z politiky a vzdal sa mandátu.

Na účet prišli dve platby

Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatra banke. Stalo sa to po tom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke www.dennikn.sk. Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom a urobili mu domovú prehliadku. Denník N zároveň dostal údaje o oboch účtoch.

Vyplýva z nich, že ministrovi vnútra Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom podnikateľ Ladislav Bašternák. V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom.

Kaliňák mal podľa Denníka N dostať spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu dostal 2. mája tento rok. Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján PočiatekJozef RajtárLadislav BašternákRobert Kaliňák