Kotlebovci neuspeli, strany budú naďalej financované štátom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Poslanec Marian Kotleba za stranu ĽS Naše Slovensko počas ustanovujúcej schôdze parlamentu - VII. volebného obdobia . Bratislava, 23. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 16. júna (WebNoviny.sk) – Politické strany budú naďalej financované štátom. Zrušiť financovanie politických strán z verejných zdrojov navrhovali v novele zákona o politických stranách a politických hnutiach poslanci za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, parlament ich návrh neschválil. Novelou chceli kotlebovci znížiť zaťaženie štátneho rozpočtu a zosúladiť financovanie politických strán so znením ústavy.

„Pri zohľadnení stavu verejných financií, zdravotníctva, školstva a mnohých ďalších rezortov je nemorálne, aby sa zo štátneho rozpočtu naďalej zákonom dotovala práve činnosť politických strán. Za predchádzajúce volebné obdobie 2012 – 2016 bolo politickým stranám zo štátneho rozpočtu vyplatených vyše 45 miliónov eur. Za výsledky vo voľbách v marci 2016 im vznikol nárok na príspevky vo výške ďalších takmer 60 miliónov eur. A to všetko v situácii, keď výška celkového dlhu Slovenskej republiky prekročila 41 miliárd eur,“ argumentovali poslanci za ĽS NS.

Financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je podľa kotlebovcov v rozpore s ústavou, v ktorej sa uvádza, že „politické strany a politické hnutia, ako aj spolky, spoločnosti alebo iné združenia sú oddelené od štátu“. Žiadne politické zoskupenie nemôže byť podľa ĽS NS považované za oddelené od štátu, pokiaľ je z neho priamo financované.

Činnosť politických strán a hnutí by mala byť financovaná výlučne z dobrovoľných príspevkov členov a sympatizantov, ktorí súhlasia s hodnotovou a programovou orientáciou daného politického zoskupenia, myslia si poslanci za ĽS NS. ĽS-Naše Slovensko za aktuálne štvorročné volebné obdobie od štátu zinkasuje viac ako päť miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky