Galko: Hrozba bojovníkov za ISIS zo Slovenska nepominula

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 21. júna (WebNoviny.sk) – Niekoľko ľudí zo Slovenska stále bojuje v radoch takzvaného Islamského štátu (ISIS). „Je to hrozba, ktorá stále nepominula,“ povedal v utorok pre agentúru SITA podpredseda SaS Ľubomír Galko po prednesení Správy o činnosti Vojenského spravodajstva v parlamente. O podrobnostiach však hovoriť nechcel. V minulosti sa v správach spravodajských služieb písalo, že v radoch ISIS má údajne bojovať do desať Slovákov.

Správa o činnosti Vojenského spravodajstva bola podľa Galka výrazne podrobnejšia ako v minulosti. „Dozvedeli sme sa viac o pôsobení cudzích spravodajských služieb na našom území. Tiež o spravodajských operáciách, ktoré sa týkajú možných hrozieb extrémizmu a terorizmu na území Slovenska. Hovorili sme aj o hrozbách osôb, ktoré vyznávajú radikálny islam,“ povedal. Galko bol prekvapený podrobnosťou tejto správy. „Verím, že od poslancov informácie zo správ neuniknú, pretože môžu znemožniť pokračovanie niektorých operácií,“ konštatoval.

V správe sa hovorilo aj o Rusku. „Bolo pomerne veľa informácií, ktoré sa týkali legálnych aktivít ruských tajných služieb, ktorých cieľom je dosiahnuť pre Slovensko nežiaduci stav. Týmto aktivitám nie je možné zabrániť, ale dá sa ich zneutralizovať,“ dodal. Správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2015 a správu o činnosti Slovenskej informačnej služby v roku 2015, poslanci prerokovali za zatvorenými dverami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Galko
Firmy a inštitúcie Islamský štátVojenské spravodajské služby