Obrazom: Na Bratislavskom hrade finišujú rekonštrukčné práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Bratislavskom hrade finišujú rekonštrukčné práce
Pohľad na Bratislavský hrad a barokovú záhradu počas prehliadky zrekonštruovaných priestorov paláca Bratislavského hradu, Barokovej záhrady a Zimnej jazdiarne. Bratislava, 23. jún 2016. Foto: SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 24. júna (WebNoviny.sk) – Na Bratislavskom hrade pred slovenským predsedníctvom v Rade EÚ finišujú práce na jeho rekonštrukcii. Ako povedal kancelár NR SR Daniel Guspan, celá stavba bude dokončená v pôvodnom rozpočte 21,475 milióna eur, k čomu treba prirátať jeden dodatok z roku 2014 vo výške 1,475 milióna eur. Rozpočet však ešte nie je definitívny.

K definitívnemu dokončeniu chýba ešte úprava Zimnej jazdiarne

Pracuje sa totiž na ochrane nájdených pamiatok. „Prezentácia pamiatok je vypracovaná, do konca roka bude verejné obstarávanie na kryciu stavbu archeologických nálezov,“ povedal Guspan s tým, že tá by sa mala začať stavať v roku 2017. Predpokladaná hodnota zákazky je 2,5 milióna eur.

Obrazom: Na Bratislavskom hrade finišujú rekonštrukčné práce

Výskumom v severnej časti Zimnej jazdiarne bola totiž odokrytá deštruovaná časť keltsko-rímskej murovanej stavby obdĺžnikového pôdorysu so zachovanými interiérovými omietkami a interiérovými podlahami spolu s nálezom pokladu pätnástich zlatých a siedmich strieborných keltských mincí.

K definitívnemu dokončeniu rekonštrukcie chýba ešte úprava Zimnej jazdiarne. „Finišujeme s interiérovými prácami. Robia sa drevené obklady, montuje sa technika, rozvody,“ povedal Guspan.

Do siedmich týždňov má byť dokončená aj táto časť. „Teda bude to hotové do parlamentnej dimenzie predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Od 1. septembra bude celý komplex funkčný a k dispozícii parlamentu a ministerstvám,“ povedal. Hrad je z 80 percent prenajatý Slovenskému národnému múzeu, teda 80 percent priestorov bude bežne dostupných verejnosti s výnimkou dátumov, keď sa budú konať podujatia v súvislosti so slovenským predsedníctvom.

Rekonštrukciu zabezpečovalo združenie vedené Váhostavom

Národnú radu SR čakajú najbližšie mesiace podujatia európskeho formátu na najvyššej protokolárnej úrovni. V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa prvé podujatie uskutoční v priestoroch slovenského parlamentu, zostávajúcich šesť najvýznamnejších podujatí parlamentnej dimenzie sa bude konať už v novom objekte, a to priamo v areáli Bratislavského hradu – v novovybudovanej Zimnej jazdiarni či v priestoroch paláca Bratislavského hradu.

Cieľom rekonštrukcie bolo uviesť hradný palác a celý areál do podoby, ktorá bude nadväzovať na poslednú barokovú etapu prirodzeného historického vývoja pred veľkým požiarom v roku 1811, keď požiar zničil objekty záhradného pavilónu a Zimnej jazdiarne. Zároveň mala obnova rešpektovať a zachovať historické hodnoty s dôrazom na najvýznamnejšie obdobia.

Rekonštrukciu Hradu zabezpečovalo združenie vedené stavebnou spoločnosťou Váhostav – SK, a.s. Juraja Širokého. Vybraný zhotoviteľ uspel spomedzi štyroch prijatých ponúk v užšej súťaži Kancelárie Národnej rady SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Guspan