V Kremli sa kúpali v šampanskom, komentoval brexit Šebej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
FRANTISEK SEBEJ
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. júna (WebNoviny.sk) – Veľkú Britániu treba napriek odhlasovaniu vystúpenia z Európskej únie udržať pri únii čo najbližšie. Vyhlásil to v sobotu v relácii Sobotné dialógy RTVS poslanec František Šebej (Most-Híd). Zároveň varoval pred tým, aby sa únia snažila odchádzajúcich Britov exemplárne potrestať.

„Skoro polovica voličov hlasovala proti vystúpeniu, treba im podať ruku. je to v našom záujme,“ vyhlásil. Podľa Šebeja predstavuje Británia v Európe anglosaský prvok, je to kolíska liberálnej demokracie a efektívna vojenská sila. Je preto v záujme únie, aby s krajinou naďalej čo najtesnejšie spolupracovala.

Existuje riziko domino efektu

Slovensko by podľa Šebeja malo v nadchádzajúcich rokovaniach medzi britskou vládou a vedením EÚ apelovať na hlas rozumu. „Aby emócie neprevážili. Mali by sme sa dokonca za Britániu prihovárať,“ povedal. Podľa Šebeja sa britskí občania počas referenda rozhodovali na základe mýtov a lží, pričom je podľa neho treba sledovať, kto podporuje a profituje z dezintegračných procesov v Európe.

„Som presvedčený, že v Kremli sa kúpali v šampanskom,“ povedal s tým, že po britskom referende existuje riziko domino efektu vypísania podobných referend v iných členských štátoch. Ako však zdôraznil, momentálne nevidí v EÚ krajinu, kde by myšlienku vystúpenia z únie podporila väčšina voličov. Šebej zároveň upozornil, že samotné referendá sú v parlamentnej zastupiteľskej demokracii cudzorodým prvkom a existuje pri nich riziko zneužitia.

Môžu silnieť hlasy za federalizáciu EÚ

Za tesné vzťahy medzi úniou a Britániou sa vyslovil aj poslanec Martin Klus (SaS). „Vzájomná previazanosť oboch je obrovská,“ povedal. Podľa Klusa je chybné tvrdiť, že Británia vystúpením získa väčšiu nezávislosť. Ak bude krajina chcieť zostať súčasťou vnútorného trhu, diktát únie sa podľa neho ešte zvýši, keďže Briti budú musieť prijímať pravidlá únie bez toho, aby ich mohli ovplyvňovať.

„Prídu o komisára, europoslancov aj hlas v rade,“ vyhlásil s tým, že odchodom Británie môžu vo vnútri únie ešte viac silnieť hlasy, ktoré volajú po federalizácii. Časť členských štátov však na takýto scenár nie je pripravená. Podľa Klusa teba v súčasnosti obyvateľom Európy predstaviť úniu tak, aby bola pre nich prijateľnejšia. „Je na nás, ako bude EÚ vyzerať,“ vyhlásil.

K odchodu podľa neho viedol obyvateľov Británie odpor k byrokracii a neflexibilnosti európskych inštitúcii. Ako dodal, personálnu zodpovednosť, tak ako to urobil britský premiér David Cameron, mali po referende vyvodiť aj vedúci predstavitelia únie, ako napríklad predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker alebo predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronFrantišek ŠebejMartin KlusMartin Schulz