Bratislavské letisko pomôže cestujúcim so zníženou mobilitou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Letisko M. R. Štefánika
Bratislava bude mať prvýkrát pravidelné priame letecké spojenie s Dubajom. Foto: SITA/Letisko M. R. Štefánika

BRATISLAVA 25. júna (WebNoviny.sk) – Cestujúci so zníženou mobilitou majú bezplatný nárok na asistenčné služby pri prechode letiskom. Na asistenčné služby má nárok cestujúci, ak potrebuje asistenciu pri príchode na letisko a počas doby na letisku, pri výstupe po schodoch do lietadla, ale dokáže sám prejsť na pridelené miesto, je úplne imobilný a potrebuje asistenciu až po umiestnenie na sedadlo v lietadle či vtedy, keď potrebuje asistenciu v prípade slepoty, hluchoty, mentálneho ochorenia, no nevyžaduje prepravu na invalidnom vozíku. Upozorňuje na to hovorkyňa bratislavského letiska Veronika

Ak chce cestujúci využiť tieto služby, podľa hovorkyne to musí ohlásiť najneskôr do 48 hodín pred plánovaným odletom svojej leteckej spoločnosti, či už prostredníctvom webovej stránky (ideálne už pri rezervácii letenky) alebo cez call centrum, respektíve to treba oznámiť cestovnej kancelárii. „Po príchode na letisko cestujúci so zníženou mobilitou vyhľadá kontaktné miesto pre asistenčné služby, ktoré sa nachádza pri hlavnom vchode do odletovej aj príletovej haly, je viditeľne označené nápisom „Kontaktné miesto pre asistenčné služby”, piktogramom a vybavené zvončekom a odposluchom. Pomocou určeného telefónu ohlási cestujúci svoj príchod asistenčnému pracovisku a pridelený pracovník cestujúceho vyzdvihne a asistuje mu pri všetkých formalitách na letisku až po nastúpenie cestujúceho na palubu lietadla,“ vysvetlila Ševčíková.

Okrem toho letisko zabezpečilo pre imobilných cestujúcich vyhradené parkovacie miesta na parkovisku pre dlhodobé parkovanie a zároveň aj na parkovisku pre krátkodobé parkovanie priamo pred vstupnými dverami do terminálu. Osobám so zníženou pohyblivosťou a zdravotným postihnutým je vjazd pred terminál umožnený po legitimovaní sa preukazom ZŤP. Držitelia ZŤP preukazu majú umožnené dvojhodinové parkovanie na parkovisku P1 a P2 zadarmo. Pri odchode z parkoviska je potrebné ukázať ZŤP preukaz operátorovi na parkovisku P2.

„Všetky cesty do letiskových terminálov vrátane terminálu všeobecného letectva, ako aj samotné terminály bratislavského letiska, sú bezbariérové. Na prekonávanie poschodí v termináloch Letiska Bratislava slúži okrem schodísk a eskalátorov aj 12 výťahov. Terminál je vybavený aj siedmimi toaletami a dvoma sprchami špeciálne prispôsobenými pre potreby imobilných cestujúcich,“ informovala ďalej hovorkyňa bratislavského letiska.

Asistenciu pri všetkých úkonoch (check-in, detekcia, prechod terminálom až k lietadlu) na letisku poskytuje imobilným cestujúcim handlingový partner leteckého dopravcu, čiže pracovníci bratislavského letiska. „Naši zamestnanci boli na výkon tejto činnosti vyškolení Národnou radou pre občanov so zdravotným postihnutím. Už pri vybavovacom pulte (check-ine) dostáva imobilný cestujúci bezplatne invalidný vozík letiska, aby jeho vlastný vozík mohli zamestnanci detekčnej kontroly včas skontrolovať a následne bezpečne naložiť do lietadla,“ dodala Ševčíková.

Invalidný vozík cestujúceho poháňaný na ručný pohon sa prepravuje bezplatne v batožinovom priestore lietadla. Niektoré letecké spoločnosti však nemusia prepraviť elektrický vozík alebo mobilný skúter.

Ševčíková tiež upozornila, že cestujúci so zníženou mobilitou či postihnutím nesmú v lietadle sedieť pri únikovom východe (EXIT). „Vodiaci pes pre nevidiacich je spravidla prepravovaný bezplatne. Je nevyhnutné mať so sebou európsky pas pre zvieratá – EU pet passport. Niektoré letecké spoločnosti však bezplatnú prepravu vodiaceho psa neumožňujú, prípadne neumožňujú prepravu do vybraných krajín,“ uzavrela hovorkyňa letiska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Letisko M. R. Štefánika