Žitňanská: Extrémistické činy sa budú postihovať účinnejšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zitnanska
Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská považuje za dôležité, aby Harabina v kandidatúre nepodporili Smer ani minister Borec. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 26. júna (WebNoviny.sk) – Trestné činy extrémizmu a rasovo motivované trestné činy sa budú postihovať účinnejšie. Do medzirezortného pripomienkovacieho konania budúci týždeň rezort spravodlivosti predloží novelu Trestného zákona a Trestného poriadku, ktorá to umožní. Informovala o tom ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na sociálnej sieti.

Všetky konania o trestných činoch extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činoch by mali po novom spadať pod Špecializovaný trestný súd. Ministerstvo chce upraviť definíciu rasovovo motivovaného trestného činu. „Na to, aby bolo možné trestný čin klasifikovať ako rasovo motivovaný, už nebude nevyhnutná len skutočná, ale aj domnelá príslušnosť jednotlivca alebo osôb k niektorej rase, národu, národnosti či etnickej skupine,“ informovala ďalej Žitňanská.

Zmeny sa budú týkať aj definície extrémistického materiálu. Ustupuje sa od dikcie, podľa ktorej je materiál extrémistický iba vtedy, ak sa dokáže jeho spojitosť s podnecovaním k nenávisti, násiliu a ďalším nežiadúcim javom. Ministerka avizuje, že sa vybuduje osobitný znalecký odbor pre oblasť extrémizmu. Prax ukazuje, že aj jeho absencia bráni dôslednému vyšetrovaniu takýchto trestných činov, dodáva Žitňanská.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR