Fico: My by sme bez Európskej únie neprežili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB v rámci pravidelného zasadnutia Európskej rady o riešení aktuálnej situácie v EÚ spojenej s migračnou a utečeneckou krízou a o definitívnom znení spolupráce v tejto oblasti medzi krajinami EÚ a Tureckom. Brusel, Belgicko, 18. marec 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRATISLAVA 26. júna (WebNoviny.sk) – Brexit je odpoveďou obyvateľov Veľkej Británie na zlú európsku politiku. Premiér SR Robert Fico to povedal v relácii TV TA3 V politike. Reagoval tak na výsledky referenda Veľkej Británie z 23. júna o jej zotrvaní v Európskej únii.

„My by sme bez Európskej únie neprežili,“ vyhlásil Fico s tým, že rozdiel na Slovensku pred vstupom do únie v roku 2004 a v súčasnosti po 12 rokoch v únii je mimoriadne pozitívny.

Zvýraznil najmä príjem financií z EÚ. Fico podotkol, že Slovensko by malo mať v najbližšom čase ambíciu uchádzať sa o niektoré z európskych inštitúcií, ktoré budú musieť po oficiálnom vystúpení Británie z únie opustiť britskú pôdu a nájsť si zázemie v inej členskej krajine.

Únia sa bude musieť podľa Fica zmeniť

Európska únia sa podľa Fica bude musieť zmeniť, či už je jej členom Veľká Británia alebo nie. Základnú chybu však únia podľa Fica urobila hneď po negatívnom výsledku britského referenda – stretnutie zakladajúcej šestky Európskej únie v Berlíne, kde sa bez ostatných členov únie rokovalo o tom, aká je budúcnosť únie, bolo nesprávne.

„Nie je možné poskytnúť víziu EÚ bez krajín, ktoré do nej vstúpili neskôr,“ povedal premiér v diskusii s moderátorom relácie TA3 V politike. Únia podľa neho musí nutne zmeniť jazyk a prístup k európskej verejnosti a jej členom, inak to bude znamenať jej koniec.

„Nevieme zrozumiteľným jazykom vysvetliť, o čom je Európska únia,“ povedal Fico s tým, že je to jeden z hlavných problémov únie, ktorému bude Slovensko počas predsedníctva v Rade EÚ venovať pozornosť. „Z predsedníckej stoličky toho budeme môcť ovplyvniť viac,“ uviedol Fico a dodal, že okrem zatraktívňovania únie v očiach jej členov a občanov bude slovenské predsedníctvo riešiť najmä migráciu a brexit. Chybou únie by podľa Fica bolo naďalej trvať na povinných kvótach pri prijímaní utečencov a udeľovaní pokút 250-tisíc eur za neprijatie konkrétneho migranta.

Šefčovič chce rokovania o vystúpení čo najskôr

Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič zase v relácii V politike uviedol, že negatívny výsledok britského referenda o zotrvaní v únii očakával už od roku 2013, kedy ho počas svojej politickej kampane na zotrvanie v premiérskom kresle spomenul prvýkrát premiér Veľkej Británie David Cameron, ktorý si na ňom postavil svoju kampaň. Nakoniec však bolo „referendum veľká voda na mlyn všetkým populistom a a euroskeptikom,“ povedal Šefčovič s tým, že keby Cameron vystupoval počas kampane za zotrvanie Británie v únii tak presvedčivo a profesionálne, ako vystupoval v roku 2013, keď svojim voličom sľuboval referendum, brexit by sa nikdy nestal.

Šefčovič zdôraznil, že britské trhy stratili po zverejnení výsledkov referenda toľko financií, koľko za 40 rokov do únie vložili. Aj preto považuje za dôležité, aby sa rokovania o vystúpení Británie uskutočnili čo najskôr. Rozhodnutie Camerona ponechať ich až na nového premiéra, ktorý by túto funkciu od odstupujúceho Camerona mal prevziať v októbri tohto roka, za neuvážené rozhodnutie a naťahovanie času.

Najťažšie otázky sa podľa Šefčoviča budú lámať, až sa bude dohadovať hospodárska spolupráca Británie s úniou – nie je isté či bude fungovať na základe švajčiarskeho či nórskeho modelu. „Nórsko ale už teraz prispieva do kapitálu únie viac ako Veľká Británia, a to ani nie je jej členom,“ poznamenal Šefčovič. Nemyslí si však, že by sa proces celého vystúpenia Británie z únie dal ešte zvrátiť. Mnohí z tých, ktorí za brexit v referende hlasovali, však podľa Šefčoviča v súčasnosti už svoje rozhodnutie ľutujú. Ako dôkaz uviedol najvyhľadávanejšie heslo, ktoré sa po referende vyhľadávalo na britských serveroch google najčastejšie – „čo to tá Európska únia vlastne je?“ povedal Šefčovič s tým, že tak urobili už veľmi neskoro.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronMaroš ŠefčovičRobert Fico