Po komisárovi musia ísť i britskí europoslanci, tvrdí Beňová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Flasikova benova
Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 26. júna (WebNoviny.sk) – Britskí politici pôsobiaci v inštitúciách Európskej únie (EÚ) by ako prví mali plne rešpektovať prianie svojich voličov – nepodieľať sa ďalej na rozhodovacích procesoch v únii. Vo svojom stanovisku k brexitu to uviedla europoslankyňa za SMER-SD Monika Flašíková Beňová.

„Dobrý príklad im svojou rezignáciou ukázal britský eurokomisár pre finančnú stabilitu, služby a kapitálovú úniu Jonathan Hill. Bolo by na mieste, aby ho hneď v pondelok nasledovalo všetkých 73 poslancov reprezentujúcich Veľkú Britániu v Európskom parlamente,“ uviedla Flašíková.

„Je to však jeden z následkov, ktorý naši kolegovia musia byť ochotní niesť,“ zdôraznila Flašíková Beňová. Návrhy, ako by sa s tým dalo prakticky vyrovnať, ponúka dva. Jedným je pomerné prerozdelenie týchto miest medzi ostatné členské štáty, druhým ich neobsadenie, a tým zníženie celkového počtu europoslancov. Všetko sa to však musí udiať v súlade s európskym právom a platnými zmluvami.

Predseda britskej vlády a jeho ministri by sa tiež podľa Flašíkovej Beňovej mali vzdať možnosti hlasovať o rozhodnutiach týkajúcich sa európskej legislatívy v Rade EÚ. „Emócie a strašenie sprevádzajúce predreferendovú kampaň musí teraz nahradiť pragmatizmus a schopnosť politikov dohodnúť sa na ďalšom usporiadaní,“ dodala Flašíková Beňová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Monika Beňová
Firmy a inštitúcie Európsky parlament