RTVS by sa mala Harabinovi ospravedlniť a zaplatiť 10-tisíc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stefan harabin
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin počas ustanovujúcej schôdze NR SR VI. volebného obdobia. Bratislava, 4. apríl 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 27. júna (WebNoviny.sk) – RTVS by sa mala ospravedlniť Štefanovi Harabinovi a zaplatiť mu 10-tisíc eur. V pondelok o tom rozhodol Okresný súd Bratislava IV. Podľa sudkyne výrok, ktorý RTVS použila, „je neoprávneným zásahom do práva na ochranu osobnosti navrhovateľa“.

RTVS je povinná v relácii Reportéri uverejniť ospravedlnenie do 30 dní od právoplatnosti rozsudku. „Ospravedlňujeme sa JUDr. Štefanovi Harabinovi, že spracovaním a odvysielaním nepravdivého a nepodloženého výroku MUDr. Renáty Papšovej: ‚Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina.‘ v relácii Reportéri 28. mája 2012 o 21:40 na televíznej stanici Jednotka v Slovenskej televízii ako organizačnej zložke Rozhlasu a Televízie Slovenska sme neoprávnene zasiahli do jeho práva na ochranu osobnosti ako aj do práva na ochranu dobrého mena a cti, vážnosti v spoločnosti a ľudskej dôstojnosti.“

Obe strany si nechali lehotu na podanie odvolania

RTVS je zároveň povinná zaplatiť Harabinovi nemajetkovú ujmu v peniazoch 10-tisíc eur do troch dní od právoplatnosti tohto rozsudku. Súd vo zvyšku návrh zamietol. Obe strany si nechali lehotu na podanie odvolania.

Sudkyňa uviedla, že v rámci slobody prejavu a vyjadrovania názorov je zaručené aj právo kritiky. Kritika je podľa nej potrebná i pre konfrontáciu názorov či informovanosť. Sloboda vyjadrovať kritiku má však svoje hranice, dodala vo vysvetlení. „Cieľom kritiky má byť náprava určitého negatívneho javu, nie porážka, poníženie, zosmiešnenie, škandalizácia alebo zneváženie ľudskej dôstojnosti,“ uviedla sudkyňa.

Ako ďalej rozsudok odôvodnila, súd v tejto veci dospel k záveru, že nemožno vychádzať z doslovného znenia slovného prejavu doktorky Papšovej, že by mala na mysli, že by priamo Harabin aktívnym konaním sa pričinil o úmrtie Majchráka a Laukovej. Avšak súd sa takisto nestotožnil s námietkou RTVS, že dotknutý výrok nemohol u žiadneho priemerne zmýšľajúceho diváka vyvolať dojem, že Harabin spôsobil smrť týchto osôb.

Harabin chcel od psychiatričky Papšovej vysúdiť 100-tisíc eur

V súdnom spore o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy chcel Štefan Harabin od psychiatričky Renáty Papšovej vysúdiť 100-tisíc eur a ďalších 200-tisíc od RTVS – verejnoprávnej televízie, ktorá zaznamenala a odvysielala 28. mája 2012 v relácii Reportéri jej výrok, v ktorom Harabina spomenula.

Renáta Papšová bola ošetrujúcou lekárkou dnes už nebohých sudcov Juraja Majchráka (spáchal samovraždu) a Marty Laukovej (mala vážne zdravotné problémy). „Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina,“ povedala psychiatrička Papšová 14. apríla 2012 na verejnej diskusii Sudcovia o sudcoch.

RTVS výrok potom použila v reportáži o slovenskej justícii odvysielaný 28. mája 2012 v relácii Reportéri. V septembri tohto roku sa psychiatrička s Harabinom dohodla na vyrovnaní mimosúdnou cestou.

„Súd prehnané nároky protistrany na náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 190 000 eur zamietol a priznal len päť percent pôvodne žalovanej sumy. Aj napriek tejto skutočnosti sa RTVS po podrobnom preštudovaní rozsiahleho rozsudku plánuje odvolať,“ píše sa v stanovisku RTVS, ktoré poskytla hovorkyňa média Dominika Šulková.

Štefan Harabin na otázku, či považuje priznanú nemajetkovú ujmu 10-tisíc eur za adekvátnu, povedal, že ešte nevie, či sa proti rozhodnutiu súdu odvolá. „Nechal som si čas na rozmyslenie, pokiaľ ide o nemajetkovú ujmu. Ale s ospravedlňujúcou časťou výroku som, samozrejme, spokojný,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj MajchrákRenáta PapšováŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska