Extrémistické trestné činy sa budú postihovať účinnejšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudy kladivko sudcovia justicia sudnictvo
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 27. júna (WebNoviny.sk) – Trestné činy extrémizmu a rasovo motivované trestné činy by sa mali postihovať účinnejšie. Ministerstvo spravodlivosti predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu Trestného zákona a Trestného poriadku, ktorá to má umožniť.

Rezort spravodlivosti navrhuje, aby všetky konania o trestných činoch extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činoch spadali pod Špecializovaný trestný súd. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská dnes pre médiá vysvetlila, že reálne týchto prípadov na súdoch nie je veľa.

„Posúdenie, či ide o extrémistický trestný čin, si vyžaduje istú kvalifikáciu a znalosti. Kvalite rozhodovania prospeje, keď sa budú sudcovia tejto téme venovať a špeciálny súd má na to predpoklady,“ dodala ministerka.

Vzniknúť má znalecký odboruý pre oblasť extrémizmu

Podávať obžalobu v takýchto prípadoch tak bude po novom Úrad špeciálnej prokuratúry. K účinnejšiemu postihovaniu takýchto trestných činov môže pomôcť rovnako aj ďalší zámer ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, a to vytvorenie osobitného znaleckého odboru pre oblasť extrémizmu. Prax ukazuje, že aj jeho absencia bráni dôslednému vyšetrovaniu takýchto trestných činov, dodáva Žitňanská.

V tlačovej správe, ktorú k predloženej novele poskytol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla sa uvádza, že návrh upravuje a precizuje ustanovenia dotýkajúce sa extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov. Zmeny v Trestnom zákone sa dotýkajú napríklad definície extrémistického materiálu. Ustupuje sa od dikcie, podľa ktorej materiál je možné definovať ako extrémistický iba vtedy, ak orgány činné v trestnom konaní dokážu jeho spojitosť s podnecovaním k nenávisti, násiliu a ďalším nežiaducim javom.

Trestné bude aj založenie takéhoto hnutia

Ďalšou novinkou je, že bude trestná nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia. Precizuje sa tiež definícia rasovo motivovaného trestného činu. Na to, aby bolo možné trestný čin klasifikovať ako rasovo motivovaný, už nebude nevyhnutná len skutočná, ale aj domnelá príslušnosť jednotlivca alebo osôb k niektorej rase, národu, národnosti či etnickej skupine.

Návrh ministerstva tiež zavádza skutkovú podstatu nového trestného činu apartheidu. Apartheid je v rámci medzinárodného trestného práva vnímaný ako zločin proti ľudskosti. Je možné ho definovať ako konanie jednotlivca, ktorým sa snaží zachovať režim charakteristický útlakom a nadvládou jednej rasovej skupiny nad inou, vysvetlil Bubla.

Predložená zmena trestných kódexov vychádza z intenzívnej spolupráce s Výborom pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie pri Rade vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Kompletný materiál je zverejnený v medzirezortnom pripomienkovom konaní na https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2016/559.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR