V Slovenskom raji si pripomenú obete pádu vrtuľníka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Slovenskom Raji sa zrútil vrtuľník, nik neprežil
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 28. júna (WebNoviny.sk) – Na Symbolickom cintoríne Kláštorisko v Slovenskom raji si po roku pripomenú záchranárov, ktorí počas záchrannej akcie tragicky zahynuli pri páde vrtuľníka v Prielome Hornádu. Pietna spomienka sa uskutoční v deň výročia, a to v nedeľu 17. júla o 11:00. Informovali o tom záchranári Horskej záchrannej služby.

Záchranársky vrtuľník spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE) sa zrútil v lokalite kláštorná roklina v Národnom parku Slovenský raj v piatok podvečer 17. júla 2015.

Obrazom: Haváriu vrtuľníka v Slovenskom Raji

O život počas nehody prišla štvorčlenná posádka, ktorú tvoril 44-ročný pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, 34-ročný letecký záchranár Martin Svitana, 45-ročný lekár Marek Rigda a 37-ročný náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský. Leteckí záchranári vtedy leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi.

Obrazom: Posledná rozlúčka so záchranármi, ktorí zahynuli v Slovenskom raji

Podľa výsledkov vyšetrovania tragickej leteckej nehody, ukončeného v marci tohto roka, sa pod tragédiu podpísal ľudský faktor. Závery znaleckého dokazovania potvrdili, že technický stav vrtuľníka nebol príčinou tragédie, pod tú sa podpísal ľudský faktor. Príčinou pádu vrtuľníka bol kontakt rotorových listov s drôtmi elektrického vedenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať