Koalícia opäť Kaliňáka podrží, v kauze je veľa otáznikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák
Miinister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 28. júna (WebNoviny.sk) – Koaličná rada nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Novinárov o tom informoval po rokovaní Koaličnej rady predseda strany Most-Híd Béla Bugár. „Je veľa otáznikov. Kauza Ladislava Bašternáka sa ďalej vyšetruje,“ povedal.

Opozícia sa tento mesiac po druhýkrát pokúsi odvolať ministra vnútra. Na jej podnet zvolal predseda NR SR Andrej Danko schôdzu parlamentu na štvrtok na 13:00. Kauza spájaná s podnikateľom Ladislavom Bašternákom sa týka nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur.

Obrazom: V Bratislave sa konal druhý protest proti Kaliňákovi

Procházka sľúbil, že situáciu v Sieti vyriešia

Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur. Kriminálny úrad finančnej správy na prípad upozornil políciu, trestné oznámenie však bolo v roku 2014 odmietnuté. Finančná správa voči tomu vypracovala sťažnosť, tá však nebola odoslaná.

Podľa Bugára predseda Siete Procházka ubezpečil v utorok partnerov, že na sneme strany situáciu v Sieti vyriešia. „Pre nás je najdôležitejšie, aby koalícia mala podporu všetkých poslancov Siete,“ povedal Bugár s tým, že zatiaľ neriešili, či budú poslanci Siete, ktorý v strane založili platformu, chodiť na rokovanie Koaličnej rady.

Bugár tiež informoval, že do konca júla má koalícia predložiť návrhy na zvýšenie kontroly niektorých bezpečnostných orgánov. Zväčšiť sa majú právomoci parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

Rokovali aj o návrhoch ministerstva spravodlivosti

Na generálnej prokuratúre má vzniknúť útvar, ktorý bude skúmať rozhodnutia inšpekcie policajného zboru. Hovorili tiež o novom spôsobe menovania policajného prezidenta. „Pri vybraných trestných činoch súvisiacich s výkonom verejnej moci musí výsledok skúmať generálny prokurátor,“ povedal o ďalšom návrhu predseda Mostu-Híd.

Koaliční partneri tiež diskutovali o viacerých návrhoch ministerstva spravodlivosti. Prvým bol zákon o osobnom bankrote. Od 1. júla bude v pripomienkovom konaní. Novela Exekučného poriadku má stanoviť, že ak je exekúcia tri roky neúspešná, zastaví sa. Exekútori majú byť prideľovaní náhodne. Zjednoduší sa tiež proces exekúcií. Vytvorí sa špecializované exekučné pracovisko.

Problém koncesionárskych problémov sa podľa Bugára v utorok na Koaličnej rade neriešil. Minister kultúry navrhuje ich zvýšenie, SNS sa postavila proti. Predseda Smeru-SD Robert Fico odmietol novinárom na otázky v súvislosti s Koaličnou radou odpovedať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoBéla BugárLadislav BašternákRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyVláda SR