Obrazom: Polícia robila raziu u podnikateľa Bašternáka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia robila raziu v objektoch podnikateľa Ladislava Bašternáka
Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pred vchodom bytového komplexu na Tupého ulici, kde prebiehala policajná razia v prípade Bašternák. Podnikateľ Ladislav Bašternák je podozrivý z nadmerných odpočtov DPH. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 29. júna (WebNoviny.sk) – Národná kriminálna agentúra robila raziu v objektoch spojených s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Ako prvý o tom Informoval portál Aktuality.sk.

Policajná akcia na zaistenie vecí v objektoch spojených s podnikateľom Ladislavom Bašternákom súvisela s preverovaním medializovaných skutočností priebehu daňovej kontroly, resp. možného korupčného správania sa pracovníčok daňovej kontroly a taktiež s preverením nových skutočností, ktoré by mohli súvisieť s podozrením z daňovej trestnej činnosti.

Potvrdila to hovorkyňa Úradu špeciálneho prokurátora Jana Tökölyová. Ide o úkony vykonávané v trestnej veci, v ktorej vydal pokyn na preverenie špeciálny prokurátor Dušan Kováčik 16. marca. Viac hovorkyňa v tejto chvíli nechcela konkretizovať.

Obrazom: Policajná razia v objektoch spojených s Bašternákom

Policajti z Národnej jednotky finančnej polície podľa portálu Aktuality.sk zaisťovali účtovníctvo firiem Ladislava Bašternáka. Boli v bytovke na Tupého ulici, kde sídlia jeho firmy aj priamo v jeho dome pod bratislavským Slavínom. Akcia mala súvisieť s preverovaním okolo firmy B.A. Haus. Na NAKA už však vypovedali štyria opoziční poslanci NR SR- Igor Matovič, Richard Sulík, Daniel Lipšic a Jozef Rajtár.

Prokuratúra ich určila za oznamovateľov v tejto kauze. Na tlačovej besede informovali o bankových prevodoch medzi firmou B.A. Haus a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom či exministrom dopravy Jánom Počiatkom. Prevody si pozrel Rajtárov asistent Filip Rybanič, ktorý pracoval v Tatra banke. Polícia už ho obvinila z ohrozenia bankového tajomstva, pripomína portál.

Razia podľa liberálov len vytvorí falošné alibi Kaliňákovi

Poslanci SaS upozorňujú, že razia v objektoch spojených s Bašternákom vyzerá len ako vytváranie falošného alibi pre ministra vnútra, aby pred ďalším odvolávaním mohol tvrdiť, že sa podozrenia riadne vyšetrujú.

Ministerstvo reaguje na tlačovku SaS

Tlačový odbor kancelárie ministerstva vnútra uviedol, že jediný záver z tlačovej správy SaS je ten, že jej tvorcovia nemajú ani základné vedomosti Trestného práva. Domová prehliadka bola podľa ministerstva vnútra súčasťou trestného konania a so súhlasom prokuratúry.

Trestné konanie totiž nemôže byť vedené bez toho, aby vyšetrovateľ zhromažďoval dôkazy a je to možné len touto cestou. „O tom však opozícia má nízku vedomosť, pretože legálne zadovážené dôkazy a dôkazy, ktoré obstoja pred súdom, sú pre nich jednou veľkou neznámou. Operujú len domnienkami, otázkami, nepodloženými, lživými alebo prekrútenými informáciami,“ uvádza ministerstvo vnútra s tým, že ak niekto neustále zasahuje do vyšetrovania, tak je to opozícia svojimi vyhláseniami a sebaprezentáciou v médiách.

„Minister vnútra SR do vyšetrovania tohto prípadu nezasahuje, nikdy nezasahoval a ani zasahovať nebude. Vyšetrovateľ je procesne nezávislý a pracuje pod dozorom prokurátora, ktorý je pánom trestného konania,“ dodal rezort vnútra.

„Nie, nevyšetrujú sa, a ani sa riadne nevyšetrovali. Ak existovali nejaké kompromitujúce listinné dôkazy o podvodoch Ladislava B., určite nie sú v prehliadaných objektoch. Prečo by sme nemali veriť tomu, že Bašternák bol od Kaliňáka o razii vopred informovaný?“ hovorí poslanec Jozef Rajtár. Informovala o tom hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

„Preniknutie cudzej osoby do sídla prezidenta a rovnako aj nerušené opustenie objektu je mimoriadny škandál. Konkuruje mu už len umiestnenie výbušniny do batožiny nič netušiaceho cestujúceho, ktorá sa následne dostala lietadlom do Írska. V oboch prípadoch však zodpovední vysokí policajní dôstojníci aspoň ponúkli ministrovi vnútra svoje funkcie,“ uvádza SaS.

Podľa poslanca NR SR za SaS Ľubomíra Galka to bolo dôležité gesto pre spoločnosť aj samotných policajtov, aby sa hrubé profesionálne chyby a beztrestnosť nestali v policajnom zbore normou. Rajtár dodal, že to, čo zvládli vedúci policajní funkcionári, nezvláda minister vnútra Robert Kaliňák.

„Jeho schopnosť prevziať politickú zodpovednosť za škandalózne vyšetrovanie prípadu Bašternák sa rovná nule. Pritom táto kauza svojou povahou podkopáva právne základy nášho štátu. Robert Kaliňák nemá ani štipku sebareflexie a osobnej cti, aby dokázal odísť,“ povedal Rajtár.

Galko dodáva, že Kaliňák za kauzu Bašternák nenesie len politickú zodpovednosť, ale aj trestnoprávnu.

„Existuje totiž dôvodné podozrenie, že minister vnútra Kaliňák organizoval marenie vyšetrovania a mieni v tejto činnosti pokračovať. A premiér Robert Fico, ktorý obýva luxusný byt Ladislava Bašternáka, toto konanie politicky zaisťuje,“ povedal Galko.

Je to divadlo, hovorí Lipšic

Poslanec za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic označil raziu za fiktívnu. „Policajná akcia na zaistenie vecí v objektoch spojených s podnikateľom Ladislavom Bašternákom usvedčuje premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, že majú políciu na povel a tá koná na ich pokyn,“ povedal.

Podľa Lipšica ide o priehľadné divadlo iba deň pred odvolávaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka v parlamente. Ako uviedol Lipšic, zločin, pre ktorý sa vedie vyšetrovanie, bol spáchaný pred štyrmi rokmi. Pred tromi mesiacmi ohlásila prokuratúra pod tlakom verejnosti obnovenie vyšetrovania. „Teraz robia prehliadky bytových a nebytových priestorov pána Bašternáka? Čo tam asi tak nájdu? Maximálne jedno kilo kešu orieškov, ale to je asi tak všetko,“ uviedol opozičný poslanec s tým, že polícia bola ďaleko promptnejšia pri zásahu v prípade Filipa Rybaniča, asistenta poslanca Jozefa Rajtára, stíhaného pre ohrozovanie bankového tajomstva, ktorému ešte v ten istý deň urobili domovú prehliadku, prehliadku vozidla a ďalšie invazívne úkony. „Tu čakali tri mesiace, aby urobili deň pred mimoriadnou schôdzou naoko akože nejaké divadlo,“ povedal Lipšic.

Polícia pritom podľa neho má už dávno priamo v trestnom i daňovom spise dôkazy, že Bašternák si uplatnil vrátenie DPH, a tiež, že firma, od ktorej byty kupoval, daň nezaplatila. Preto si myslí, že podnikateľ mal byť už dávno na základe týchto dôkazov obvinený, zadržaný a mal byť spracovaný návrh na jeho vzatie do väzby, keďže spĺňa podmienky preventívnej aj útekovej väzby. „To sa, samozrejme, nestalo a ani nikdy nestane, pretože pán Bašternák z informácií, ktoré máme, je osobnou práčkou peňazí vysokých predstaviteľov Smeru. Ak by ho zavreli a zistil by, že stratil ochranu svojich blízkych, tak by zrejme začal rozprávať, a to by v princípe znamenalo koniec tejto vládnej koalície, koniec vlády a koniec Smeru,“ myslí si Lipšic.

Podnikateľa Ladislava Bašternáka opätovne označil Lipšic za Ficovho bieleho koňa a luxusný byt v komplexe Bonaparte patrí podľa neho reálne premiérovi, ktorý sa z neho preto odmieta odsťahovať. „Inak by už dávno odišiel a našiel si iný nájom. Ak ale má v reálnom vlastníctve luxusný byt v hodnote dva milióny eur, toho sa nechce vzdať a záujem na svojom luxuse povýšil premiér nad záujem krajiny,“ dodal Lipšic. Opozícia aj naďalej bude žiadať, aby sa premiér z bytu vysťahoval. Rovnako sa vo štvrtok po druhýkrát pokúsi o odvolanie Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra za podozrenia z jeho prepojenia s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicDušan KováčikFilip RybaničIgor MatovičJán PočiatekJozef RajtárKatarína SvrčekováLadislav BašternákRichard SulíkRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie NAKA Národná kriminálna agentúraPZ Policajný zbor SR