Kaliňák a Počiatek obchodujú so schránkami, tvrdí Remišová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák, Ján Počiatek
Zľava: Minister vnútra Robert Kaliňák a exminister dopravy Ján Počiatek. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 29. júna (WebNoviny.sk) – Robert Kaliňák a Ján Počiatek si podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) prehadzovali akcie so schránkovými firmami.

Ako povedala v stredu na tlačovej besede, firma Bratislava trade center podniká aj na pozemkoch, ktoré kedysi patrili štátnemu podniku Kovošrot, sprivatizovanému za vlády HZDS a SNS v polovici deväťdesiatych rokov.

Obrazom: Policajná razia v objektoch spojených s Bašternákom

Podnik skrachoval, štát sa k všetkým svojim peniazom za podnik nedostal a časť majetku skončila práve v spoločnosti Bratislava trade center. V roku 2002 podľa nej spoločnosť prostredníctvom inej spoločnosti vlastnil vtedajší poslanec NR SR za stranu Smer Robert Kaliňák.

„V roku 2006 už okrem ministrov Kaliňáka a Počiatka vlastnila väčšinu spoločnosti luxemburská schránková firma C.O.M.I. Holding, za ktorou je syn údajného mecenáša strany Smer Jozefa Brhela. Toho Jozefa Brhela, ktorý sa pravidelne spomína v súvislosti so stomiliónovými zákazkami od štátu,“ povedala poslankyňa.

Obchody podľa Remišovej dokazujú úroveň politickej kultúry Kaliňáka

Remišová upozornila, že v roku 2008 vlastnili časť akcií od luxemburskej firmy naspäť ministri Kaliňák a Počiatek a časť prešla na anglickú schránkovú firmu Belfour investments. V roku 2012 už podľa nej vlastnil firmu iba minister Počiatek a Robert Pintér, ktorý je u Kaliňáka na ministerstve generálny riaditeľ sekcie majetku a Kaliňák z neho urobil policajta so všetkými prislúchajúcimi výhodami.

Podľa poslankyne spoločnosť má od roku 2002 rovnakú dozornú radu a predsedom predstavenstva je stále Marek Turčan, sused ministra Kaliňáka.

„Je viac ako podozrivé, že pán minister Kaliňák aj s ministrom Počiatkom si prehadzovali akcie medzi schránkovými firmami. Schránkové firmy zväčša slúžia na zakrytie vlastníctva alebo znižovanie daní a rozhodne by so schránkami nemal obchodovať vrcholový politik. Takéto obchody dokazujú úroveň politickej kultúry pána Kaliňáka, ktorý na svojom poste už dávno nemal byť,“ zdôraznila Remišová.

Opozícia sa druhýkrát pokúsi odvolať Kaliňáka

Ďalšou zaujímavou firmou je podľa Remišovej firma Hesit, a.s. Upozornila, že tesne pred voľbami alebo po voľbách v roku 2010 s ňou minister Kaliňák podpísal miliónovú zmluvu na opravu policajnej ubytovne v Pezinku.

„Zákazka bola pripravená tak kvalitne, že k nej museli byť neskôr urobené štyri dodatky zvyšujúce cenu o státisíce eur. Oficiálnym majiteľom je človek s trvalým bydliskom v paneláku v bratislavskej Dúbravke. Firma však bola hlavným dodávateľom stavby Five Star Residence. Aj stavby komplexu Bonaparte. Až do prevalenia kauzy ministra Kaliňáka sídlila na adrese Tupého 25/A, čo je bytový dom,“ vyhlásila poslankyňa.

Podľa nej internetovú stránku hesit.eu registroval Peter Bašternák. Zároveň tvrdí, že na ostatnej účtovnej závierke si firma udáva číslo 02/54415054. To isté číslo je vo viacerých prípadoch uvedené ako kontakt na firmu KLM Group, s.r.o., ktorá tiež sídli na Tupého 25/A a jej majiteľmi sú aj Bašternák a Kaliňákov sused Turčan.

Parlament bude vo štvrtok po druhýkrát odvolávať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Dôvodom sú podozrenia na prepojenia ministra s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka najbezpečnejšie miesto, ktoré môže SR ponúknuť Ladislavovi Bašternákovi, je vyšetrovacia väzba. „Nemyslíme, že by mohol ovplyvňovať svedkov, ale pretože disponuje množstvom citlivých informácií o organizovanej skupine, ktorú netvoria len špičky Smeru,“ vyhlásil. Remišová verí, že poslanci koalície nebudú schôdzu bojkotovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján PočiatekLadislav BašternákRobert KaliňákVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiVláda SR