Fico: Kým Briti vystúpia, musia byť plnohodnotným členom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB na zasadnutí Rady EÚ. Brusel, Belgicko, 29. jún 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRUSEL 29. júna (WebNoviny.sk) – Stredajšia diskusia 27 lídrov o brexite a budúcich vzťahoch bola absolútne vecná, bez emócií. Po skončení zasadnutia Európskej rady v Bruseli to uviedol premiér Robert Fico.

Dodal, že téma odchodu Veľkej Británie z Európskej únie je od piatka aj na našom stole ako predsedníckej krajiny v Rade Európskej únie. Ako ďalej pripomenul, po prvýkrát v histórii európsky klub opúšťa krajina, a to nie hocijaká, ale piata najväčšia ekonomika na svete. Pripustil, že práve téma brexitu dominovala schôdzke hláv vlád a štátov.

Fico informoval, že Veľká Británia stále potrebuje čas na to, kým formálne aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu. „Myslíme si, že sa to stane po zmene predsedu Konzervatívnej strany a zmene na pozícií predsedu vlády. Možno to bude v septembri, možno v októbri, keď Briti odchod oficiálne potvrdia,“ dodal šéf slovenskej vlády. Kým Briti vystúpia, podľa premiéra musia ostať plnohodnotným členom EÚ so svojimi právami aj povinnosťami.

Ako dodal, pokiaľ Londýn neaktivuje článok 50, nebudú žiadne, ani len neoficiálne rokovania o odchode a budúcich vzťahoch. Podľa premiéra sa lídri zhodli, že asi by nebolo správne, aby niekto rokoval o budúcich podmienkach, kým je Británia ešte členom. „Dvadsaťsedem štátov má jasno, očakávame jasné návrhy z britskej strany,“ dodal Fico. Dnes išiel zo stretnutia 27 jasný odkaz Veľkej Británii, ak chce prístup na vnútorný trh, musí rešpektovať štyri slobody, a nie vyberať si hrozienka, dodal premiér.

Takisto podľa Fica prevláda názor, že by nebolo správne, keby bola Veľká Británia predsedníckou krajinou EÚ v druhej polovici roka 2017. Myslí si, že ak by Briti predsedníctvo prebrať nemali, bolo by vhodné to ďalším krajinám oznámiť čím skôr. Zdôraznil však, že ešte žiadne definitívne rozhodnutie nepadlo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico