Slovenskú informačnú službu povedie maltézsky rytier

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jan valko
Sprava: Odovlaný riaditeľ SIS Karol Mitrík a novovymenovaný riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ján Valko, počas jeho menovania na post riaditeľa SIS prezidentom SR. Bratislava, 3. máj 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) – Vláda odsúhlasila návrh na vymenovanie Antona Šafárika do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Ako sa píše v materiáli, súčasný šéf SIS Ján Valko požiadal predsedu vlády Roberta Fica o odvolanie z funkcie. Fico teraz predloží prezidentovi Andrejovi Kiskovi návrh na odvolanie Valka a vymenovanie Šafárika.

Do funkcie bude podľa informácií agentúry SITA vymenovaný na návrh Slovenskej národnej strany (SNS). Do funkcie ho menuje na návrh vlády prezident. Ešte pred vymenovaním musel prejsť nový riaditeľ bezpečnostnou previerkou, ktorú už podľa informácií agentúry SITA získal.

Lajčák očakáva od spravodajskej služby profesionalitu

Predseda osobitného parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Daniel Lipšic predpokladá, že sa čoskoro s novým šéfom služby Antonom Šafárikom stretne, aby nastavili spoluprácu. Ako povedal Lipšic vo štvrtok pre agentúru SITA, menovanie nového riaditeľa berie na vedomie. „Je to kompetencia vlády,“ dodal.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák rovnako berie menovanie nového riaditeľa SIS na vedomie. „To sú veci, ktoré sa riešia na úrovni predsedov koaličných politických strán. Moje očakávania od spravodajskej služby sú samozrejme profesionalita a dobrá spolupráca s mojím rezortom tak, ako to bolo doposiaľ,“ uviedol Lajčák.

Minister obrany Peter Gajdoš uviedol, že je to rozhodnutie predsedu vlády SR a tieto veci nie sú v kompetencii personálneho riešenia ministra obrany. Vyjadril však presvedčenie, že všetci ľudia, ktorí sú nominovaní a schválení, sú kompetentní. Osobne Šafárika nepozná.

Podľa koaličných dohôd riaditeľa informačnej služby navrhujú národniari. Bol to výsledok kompromisov po tom, čo SNS ustúpila od obsadenia ministerstva vnútra, ktoré zostalo Smeru-SD. Valko viedol SIS od roku 2012 a teraz má odísť pôsobiť do štátneho energetického holdingu, ktorý by sa mal vytvoriť.

Šafárik nie je jediným nominantom národniarov v bezpečnostných zložkách

O Šafárikovi sa veľa nevie. V spravodajských službách do teraz nepôsobil. Kontakty s bezpečnostnými zložkami však získal, keď sa organizačne podieľal na poslednej návšteve pápeža Jána Pavla II. v bratislavskej Petržalke. Je o ňom tiež známe, že bol prezidentom Zboru dobrovoľníkov Maltézskeho rádu na Slovensku. Zbor dobrovoľníkov pomáha chorým, núdznym, opusteným, spolupracuje s nemocnicami a hospicmi a podporuje ich.

Šafárik bude od vzniku SIS jej ôsmym riaditeľom. Vladimír Mitro, jej prvý riaditeľ, ju však viedol dvakrát. Okrem Mitra spravodajskej službe šéfovali Ivan Lexa Rudolf Žiak (len štyri dni), Ladislav Pittner, ale aj súčasný riaditeľ Národného bezpečnostného úradu Jozef Magala, či šéf Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík. Vymenovaním Šafárika vo funkcii riaditeľa končí Ján Valko.

Šafárik však nie je jediným nominantom národniarov v bezpečnostných zložkách. Naopak naberajú v ňom čoraz väčší vplyv. Vo vojenskom spravodajstve bol za zástupcu riaditeľa vymenovaný Pavel Malček. SNS si presadila aj zmenu na poste prvého policajného viceprezidenta, kde tento mesiac Milana Lučanského nahradil Jaroslav Málik, ktorý doteraz pôsobil ako riaditeľ Odboru špecializovaných služieb Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAnton ŠafárikDaniel LipšicIvan LexaJaroslav MalíkJozef MagalaKarol MitríkMiroslav LajčákPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná službaVláda SR