Odvolávanie Kaliňáka prerušili, opozícia hovorí o mečiarizme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pred Ficovým bytom sa zišli davy ľudí na protest proti Kaliňákovi
Transparent počas protestu proti ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi pre rezidenciou Bonaparte. Protest zorganizovali opozičné strany SaS a OĽaNO. Bratislava, 20. jún 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 30. júna (WebNoviny.sk) – Mimoriadnu schôdzu parlamentu o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi predseda parlamentu Andrej Danko vo štvrtok prerušil na neurčito.

V piatok zasadlo poslanecké grémium, no aj napriek tomu stále nie je známe, kedy bude schôdza pokračovať. Ako pre médiá povedala poslankyňa Natália Blahová (SaS), predseda parlamentu Andrej Danko prítomných zástupcov poslaneckých klubov informoval, že si celú záležitosť musí ešte premyslieť.

Obrazom: Policajná razia v objektoch spojených s Bašternákom

Blahová potvrdila, že témou grémia bola aj zmena rokovacieho poriadku, výrazné zmeny však neočakáva. „Obávam sa, že nejaká zásadná zmena rokovacieho poriadku, ktorá by sa mala týkať napríklad výrokovej imunity, by narazila na ústavu,“ povedala v súvislosti s Dankovou štvrtkovou kritikou vulgarizmov v parlamente.

Totalitné spôsoby pošliapavajú demokratické princípy

Schôdzu predtým dvakrát prerušili, pretože Igor Matovič v sále rozprestrel transparent s nápisom „Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne“. Najskôr bola schôdza prerušená na približne 40 minút, zasadlo preto aj poslanecké grémium. Matovič následne transparent odstránil, po skončení svojho vystúpenia ho však opätovne rozprestrel.

Opoziční poslanci vyjadrili nad prerušením schôdze pobúrenie. „Koalícia týmito činmi hľadá zástupné problémy, aby oddialila nevyhnutné,“ povedala na opozičnom brífingu Natália Blahová (SaS). Podľa nej podobne koalícia arogantným a totalitným spôsobom pošliapava demokratické princípy.

Podľa Daniela Lipšica porušila týmto krokom koalícia rokovací poriadok tak, ako to neurobil ani Vladimír Mečiar. „Právna úprava povoľuje desiatky rokov podobné vizuálne pomôcky,“ povedal s tým, že v skutočnosti sa koalícia obáva nových informácii o prepojení premiéra, ministra vnútra a Bašternáka.

Podľa predsedu parlamentu Andreja Danka na schôdzi nedochádzalo k prerokovaniu podstaty, ale zvrhla sa na súťaž billboardov vzájomné natáčanie poslancov na mobily alebo predvádzanie sa. „Národná rada by mala byť vizitkou štátu,“ vyhlásil s tým, v súvislosti s našim predsedníctvom Rady EÚ sa pozornosť zahraničia upriami na Slovensko.

V parlamente podľa neho v súčasnosti dochádza k urážaniu a dehonestácii. „Je najvyšší čas stanoviť pravidlá,“ povedal na margo piatkového grémia. Rokovací poriadok je podľa neho zastaraný a po novom by sa mal upraviť napríklad spôsob obliekania poslancov alebo slovník, aký môžu pri schôdzach využívať. Danko nekonkretizoval, kedy by mala prerušená schôdza pokračovať.

Lipšic čítal z listu vyšetrovateľa

Prvýkrát sa opozícia pokúšala odvolať Kaliňáka v parlamente 7. júna. Minister vnútra však zostal vo funkcii. Návrh na vyslovenie nedôvery Kaliňákovi v parlamente podporilo 58 zo 138 prítomných poslancov, 76 bolo proti a štyria zákonodarcovia sa zdržali hlasovania. Rozprava k vyslovovaniu nedôvery ministrovi trvala necelých 10 hodín.

Poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) na začiatku schôdze prečítal úryvok z otvoreného listu policajného vyšetrovateľa ministrovi. „Čo sa nedá prehliadnuť je, že svojím pôsobením na čele prehlbujete nedôveru občanov voči Policajnému zboru,“ uvádza sa v liste.

Podľa Lipšica je v tejto situácii v stávke dôvera celého Policajného zboru. „Čo ste urobili včera s policajnou raziou je, že ste policajtov postavili do úlohy bábkohercov,“ povedal Lipšic v súvislosti so stredajšou raziou vo firmách spájaných s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Zároveň kauzu porovnal s prípadom Váhostav, v ktorej podľa neho nenastal posun. „Ak by bola tretia Ficova vláda iná, daniari, policajti a prokurátori, ktorí marili vyšetrovania, by odišli zo svojich funkcií,,“ vyhlásil.

Prokurátor, ktorý má momentálne na starosti kauzu Bašternák stál podľa Lipšica za zametením káuz emisie, tunelovania Vojenského spravodajstva alebo za domovou prehliadkou u Igora Matoviča. „Slovensko v súčasnosti ovláda chobotnica oligarchov a useknúť jej chápadlá je v záujme nás všetkých,“ vyhlásil s tým, že Kaliňák chobotnicu živí a kŕmi každý deň. Podľa známych a dostupných dôkazov by podľa Lipšica mal byť Bašternák už obvinený a byť vo väzbe. „Ak by však začal rozprávať, padla by táto vláda,“ povedal Lipšic.

Vláda nesúhlasí s vyslovením nedôvery Kaliňákovi

Nesúhlasné stanovisko s návrhom skupiny poslancov na svojom štvrtkovom zasadnutí zaujala vláda. Návrh skupiny poslancov, ktorý prišiel dva týždne po tom, ako NR SR zamietla obdobný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra, vníma vláda ako vytváranie zlého mena Slovenskej republiky počas predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie.

Ako vláda uvádza, ministerstvo vnútra a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 miliardy eur. Vláda tiež zdôrazňuje, že pod vedením Kaliňáka prijali zákon o verejnom obstarávaní a začalo sa elektronické trhovisko, kde počas roka a pol dlhej prevádzky bola úspora 85 miliónov eur.

Opozícia žiada hlavu Kaliňáka, ktorý priznal, že v októbri 2013 kúpil od Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur.

Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Akcionárom vo firme B.A. Haus je od roku 2008 aj niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek. Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence.

Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoDaniel LipšicIgor MatovičJán PočiatekLadislav BašternákNatália BlahováRobert KaliňákVladimír Mečiar
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a SolidaritaVláda SR