Vláda schválila program predsedníctva v Rade EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bratislavský hrad
Bratislavský hrad Foto: webnoviny.sk

BRATISLAVA 30. júna (WebNoviny.sk) – Vláda schválila program predsedníctva v Rade Európskej únie. Program má tri časti – politický rámec, naše priority a tretia časť hovorí, kam sa chceme v jednotlivých agendách dostať.

So schválením programu vláda čakala na výsledky britského referenda o zotrvaní v EÚ a závery Európskej rady, ktorá sa konala 28. a 29. júna v Bruseli. Po skončení rokovania kabinetu o tom informoval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

„Naozaj ten rámec je pomerne turbulentný, Európska únia sa musí vyrovnať s výsledkami britského referenda a musí sa vyrovnať i s tým, že európska myšlienka stráca svoju popularitu u občanov Európskej únie,“ konštatoval Lajčák s tým, že práve o budúcnosti Európy bez Veľkej Británie budú rokovať lídri 27 krajín EÚ 16. septembra v Bratislave na neformálnom summite.

Obrazom: Odhalili kvetinové logo slovenského predsedníctva v EÚ

Jednotný trh je jeden z najväčších výdobytkov

Druhá časť programu hovorí o prioritách, ktoré sa nemenia, ako zdôraznil Lajčák. Prioritami sú: Ekonomicky silná Európa; Výhody jednotného trhu; Migračná politika; Európa ako globálny angažovaný hráč. Prvá oblasť hovorí o tom, ako ďalej zvýšiť atraktivitu ekonomiky, podnikania a konkurencieschopnosti. Jednotný trh Lajčák označil za jeden z najväčších výdobytkov európskej integrácie.

„My sa chceme posunúť ešte do takých oblastí, ako je jednotný digitálny trh a energetická únia,“ povedal Lajčák s tým, že práve jednotný digitálny trh je téma, ktorá je blízka ľuďom. „Všetci, ktorí nakupujete prostredníctvom internetu, zisťujete, koľko je tu obmedzení. Nemáme rovnaké pravidlá, niektoré veci sa nedajú objednať zo Slovenska, platia sa rozličné poplatky,“ povedal Lajčák s tým, že práve toto by sme chceli vyriešiť. Dokonca by sme chceli vyriešiť slobodu prenosu dát ako piatu európsku slobodu.

Medzi priority patrí aj migrácia

Medzi priority patrí aj migrácia, keďže je to obrovský fenomén, s ktorým sa treba naučiť žiť a nepristupovať k nemu v panike. „My sa chceme zamerať hlavne na tie aspekty migračnej politiky, ktoré sú pozitívne a pomáhajú občanom Európskej únie,“ vysvetlil minister. Poslednou prioritou je globálne angažovaná Európa. „To znamená, že chceme posilniť postavenie Európskej únie ako globálneho hráča, pretože bez ohľadu na to, že hovoríme hlavne o našich vnútorných problémoch, svet okolo nás očakáva, že budeme aktívnym riešiteľom problémov na globálnej scéne,“ informoval ďalej šéf slovenskej diplomacie.

Tretia časť je prehľad aktuálnych agend v jednotlivých sektoroch. Tam sa podrobne hovorí o tom, čo je na stole a kam by sme sa za šesť mesiacov chceli posunúť. „Samozrejme, reálny posun bude závisieť od toho, kde budeme schopní dosiahnuť dohodu 28 členských krajín, ešte stále 28. Tento materiál, ktorý sme schválili, dáva veľmi presnú predstavu o tom, v akom stave Úniu preberáme a čo by sme chceli urobiť,“ dodal Lajčák s tým, že na SK PRES sme pripravení organizačne i technicky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák