Našli muža, ktorý chodil v prezidentskom paláci, je to Čech

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezidentský palác
Fotografia muža, ktorý vnikol do prezidentského paláca. Bratislava, 28. jún 2016. Foto: SITA/KR PZ Bratislava

BRATISLAVA 30. júna (WebNoviny.sk) – Policajti Úradu na ochranu ústavných činiteľov Ministerstva vnútra SR (MV SR) v spolupráci s bratislavskými policajtmi zadržali muža, ktorý sa počas noci z pondelka 27. na utorok 28. júna neoprávnene pohyboval v Prezidentskom paláci v Bratislave.

Ako agentúru SITA informovala Silvia Keratová z tlačového dobru rezortu vnútra, 35-ročný Milan K. z Českej republiky už čelí obvineniu z prečinu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytového priestoru. Nadriadený ochrankárov ďalej zhromažďuje informácie o zanedbaných povinnostiach zo strany podriadených a na ich základe rozhodne o miere zavinenia a charaktere následných krokov. Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR Radovan Horváth požiadal vedenie Ministerstva vnútra SR o uvoľnenie z funkcie.

Mimoriadny bezpečnostný incident sa stal v noci 28. mája v Prezidentskom paláci. Neznámy muž okolo 1:00 preskočil sklenený plot zo zadnej strany Prezidentského paláca a dostal sa na zadné nádvorie. Následne vstúpil do budovy nezabezpečeným vchodom pre zamestnancov a vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie, kde strávil približne 20 minút. Na tomto poschodí sa spustil bezpečnostný systém, ktorý vyhodnotili ako falošný poplach a vypli ho. Informoval o tom poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan s tým, že muž následne tou istou trasou zišiel na zadné nádvorie, dostal sa k bočnému vstupu do Prezidentského paláca z Banskobystrickej ulice, ktorý si z vnútornej strany otvoril a odišiel. Tvár neznámeho muža zachytili bezpečnostné kamery.

Ochranu Prezidentského paláca 24 hodín denne zabezpečuje Úrad pre ochranu ústavných činiteľov, ktorý patrí pod ministerstvo vnútra. Ako pre agentúru SITA potvrdila hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová, riaditeľ úradu Radovan Horváth požiadal v súvislosti s incidentom o uvoľnenie z funkcie. O jeho žiadosti rozhodne minister vnútra. Neznámy muž v paláci podľa doterajšieho zistenia nič nepoškodil ani nič neodcudzil. Prezident dostal informáciu o tomto incidente o 7:00.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska