Kiska hovoril s princeznou Beatrix o rómskej problematike

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Sprava: Prezident SR Andrej Kiska a Jej kráľovská výsosť, holandská princezná Beatrix počas prijatia v Prezidentskom paláci. Bratislava, 30. jún 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 30. júna (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska dnes prijal v Prezidentskom paláci Jej kráľovskú výsosť princeznú Beatrix, bývalú kráľovnú Holandska, ktorá pricestovala na Slovensko pri príležitosti začiatku nášho predsedníctva v Rade Európskej únie. Informuje o tom oficiálna stránka prezidenta.

Prezident Kiska a princezná Beatrix diskutovali najmä o stave Európskej únie a o referende, v ktorom Briti rozhodli o odchode Spojeného kráľovstva z európskej dvadsaťosmičky. Spoločne vyjadrili vieru v pevnú a dobrú Európu. „Zhodli sme sa, že treba zachovať pokoj, vrátiť sa k základným hodnotám Európskej únie – k tomu, prečo vznikla,“ povedal Kiska. „Princezná Beatrix mi vysvetlila aj z historického pohľadu, že jej krajina bola viackrát v kríze a práve členstvo v Európskej únii pomohlo Holandsku dostať sa z nej,“ dodal prezident.

Princezná Beatrix spomenula aj oficiálnu návštevu na východe Slovenska pred niekoľkými rokmi, ktorú absolvovala ešte ako holandská kráľovná. „Diskutovali sme o rómskej problematike, o ktorej bola princezná dobre informovaná, o fantastickej práci neziskových organizácií, ktoré pomáhajú riešiť rómsku problematiku na Slovensku,“ podotkol prezident. „Diskutovali sme o tom, ako sa sústrediť na predškolskú výchovu rómskych detí,“ poznamenal ďalej.

Prezident Kiska sa dnes stretol aj s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas druhého dňa návštevy poľskej hlavy štátu si obaja pripomenuli obete komunizmu, ľudí, ktorí zahynuli pri pokuse o útek do Rakúska cez rieku Morava.

Kiska duda
Foto: SITA/Monika Zaťková

Položením vencov k pamätníku Brána slobody na Devíne vyjadrili prezidenti dôležitosť, ktorú pripisujú hodnotám slobody a demokracie. „Som rád, že poľský prezident prijal moje pozvanie na toto miesto, kde si pripomíname, že slobodu a demokraciu bolo ťažké vybojovať, a zároveň i to, že o tieto hodnoty je potrebné bojovať a chrániť ich aj v súčasnosti, každý deň,“ zdôraznil slovenský prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaAndrzej DudaKráľovná Beatrix