Opozícia bude po Kaliňákovi odvolávať aj premiéra Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico počas rokovania mimoriadnej 7. schôdze Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Bratislava, 30. jún 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 1. júla (WebNoviny.sk) – Zástupcovia opozičných subjektov SaS a OĽaNO v piatok v parlamente odovzdali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorej zámerom má byť vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Pod návrhom je 34 poslaneckých podpisov.

Odvolávať premiéra chce opozícia v súvislosti s jeho prístupom ku kauze Bašternák. „Prvých sto dní tejto vlády Roberta Fica je najhorších v histórii Slovenska,“ vyhlásila poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO).

Obrazom: Policajná razia v objektoch spojených s Bašternákom

Podľa Remišovej s vládou spájajú len samé kauzy a vládna koalícia je v stave neustáleho hašterenia. Premiér podľa nej tým, že nekoná v kauze Bašternák, ohrozuje dobré meno Slovenska. „Pán premiér zlyhal a mal by za to niesť zodpovednosť,“ uviedla.

Fico podľa Matoviča kauzu Bašternák celý čas bagatelizuje

Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča opozícia opakovane vyzývala premiéra, aby odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysťahoval sa z bytovky Bonaparte, on však celú kauzu len bagatelizoval. „Svojím konaním vedome podporuje korupčné prostredie,“ povedal Matovič s tým, že opozícii je ľúto, že takýto návrh musia podávať v deň začiatku predsedníctva Slovenska v Rade EÚ, nemajú však inú možnosť. „Nerobíme hanbu Slovensku, snažíme sa jej zabrániť,“ dodal.

Opoziční poslanci zároveň kritizujú predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), že prerušil na neurčito schôdzu k vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. „Štylizoval sa do polohy módnej polície, prekážajú mu mobily a transparenty, ale nijakým spôsobom nás neinformoval, ako to chce riešiť,“ povedala Natália Blahová (SaS) v súvislosti s tým, že Danko vo štvrtok kritizoval správanie sa niektorých poslancov, ich obliekanie a vyjadrovanie ako aj využívanie transparentov a natáčanie schôdze na mobilné telefóny. Zároveň navrhuje vytvorenie nového rokovacieho poriadku, ktorý by tieto veci upravoval.

Podľa poslanca NR SR Daniela Lipšica (OĽaNO) je však neprijateľné, aby väčšina v parlamente dostala napríklad právo hodnotiť, čo je urážlivé a čo nie. Ako dodal, ideálne, bez akýchkoľvek sporov, funguje parlament len v Severnej Kórei.

Danko kritizoval Matoviča

Predseda parlamentu Andrej Danko vytýčil mimoriadnu schôdzu o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi na stredu 6. júla o 10:00. Ako v piatok povedal na brífingu, v prípade vyslovenia nedôvery Ficovi by padla celá vláda, takže schôdza k ministrovi vnútra pred schôdzou o premiérovi by nemala zmysel. Danko zároveň obhajoval svoje rozhodnutie prerušiť štvrtkovú schôdzu, keďže tým podľa vlastných slov zabránil násiliu a medzinárodnej blamáži Slovenska.

Podľa Danka vo štvrtok poslanci opozície hrozili, že pri odstránení transparentu Igora Matoviča z rokovacej sály použijú na jeho obranu násilie. „Hrozilo, že by sa upratovačky bili s poslancom Galkom,“ povedal Danko.

Zároveň kritizoval Matoviča za spôsob obliekania, vystupovania, ako aj za to, že v parlamentnej rozprave využíva vizuálne pomôcky. Podľa Danka sa Matovič snaží o teátra, aby sa v zahraničných médiách písalo, že sa na Slovensku bijú poslanci. „V každom štáte, keď je medzinárodná udalosť, sa naopak spájajú sily,“ povedal v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ.

Danko zároveň potvrdil, že zaslal ústavnoprávnemu výboru parlamentu požiadavku na vypracovanie nového rokovacieho poriadku. Ten má zabezpečiť, že „poslanec nie je novinár, nemá mať statív, nemá byť v tričku, nemá ziapať, nemá mať obrazové vizuály“.

Danko chce podľa vlastných slov urobiť všetko preto, aby počas výkonu svojej funkcie zabezpečil dôstojnosť rokovaní parlamentu. Nový rokovací poriadok by podľa neho mal poslancom zakazovať používať vizuálne pomôcky alebo naživo prenášať rokovania na internet. „Nástrojom poslanca je jeho jazyk, vzdelanie a odbornosť,“ uviedol. Rovnako by sa podľa neho malo uvažovať o zavedení inštitútu parlamentnej stráže, ktorá bude dohliadať na poriadok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoIgor MatovičLadislav BašternákNatália BlahováRobert FicoRobert KaliňákVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiVláda SR