Slovensko pomôže Ukrajine s odmínovaním, bude spravovať fond

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prezident o kandidátoch na ústavných sudcov nerozhodol
Prezident SR Andrej Kiska počas vyhlásenia k téme kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 4. február 2016. Foto: SITA/Urban Klement

Varšava 9. júla (WebNoviny.sk) – Slovensko bude mať na starosti zverenecký fond NATO v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície na Ukrajine. Informoval o tom dnes prezident SR Andrej Kiska po skončení rokovaní na summite NATO vo Varšave. Slovensko chce takto podľa hlavy štátu pomôcť svojmu východnému susedovi zbaviť sa dôsledkov konfliktu, ktorý tam prebieha.

Aliancia zriadila fond na odmínovanie a odstránenie nevybuchnutej munície z Ukrajiny, ku ktorému sme sa my ako Slovensko prihlásili, že ho budeme viesť a riadiť,“ uviedol dnes Kiska pri odlete z Poľska. Podľa jeho slov má táto iniciatíva humanitárny rozmer. „Na Ukrajine zomrelo viac ako 600 ľudí a viac ako 2000 bolo zranených nevybuchnutou muníciou,“ priblížil.

Táto iniciatíva vznikla na základe diskusii medzi NATO a Slovenskom. Kiska zároveň pripomenul, že Slovensko má skúsenosti s odmínovaním. „Školili sme ľudí, ktorí odmínovávajú územia v Ukrajine, takže bolo logické, že sa môžeme do toho aktívnejšie zapojiť,“ dodal. Školenia sa na Slovensku uskutočnili v roku 2014 a 2015 a prešlo nimi niekoľko desiatok ukrajinských špecialistov na vyhľadávanie a zneškodňovanie nevybuchnutej munície.

Kiska ďalej uviedol, že garantom fondu bude na Slovensku ministerstvo zahraničných vecí, ktoré doň už prispelo sumou 50.000 eur. Pripojiť sa chcú aj ďalšie krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy