Bilčík: Nová britská vláda reflektuje výsledky referenda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brexit
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 16. júla (WebNoviny.sk) – Zostavenie novej britskej vlády predstavuje pomyslenú politickú bodku za obdobím neistoty, ktoré nastalo po referende o zotrvaní Spojeného kráľovstva v Európskej únii. Kabinet pod vedením bývalej ministerky vnútra Theresy Mayovej reflektuje výsledky tohto referenda a taktiež sú v ňom zohľadnené nové mocenské pomery v Konzervatívnej strane.

Pre agentúru SITA to uviedol vedúci výskumného programu Európska únia Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Vladimír Bilčík, ktorý zároveň pôsobí na katedre politológie Univerzity Komenského v Bratislave.

„Zostavenie nového kabinetu reflektuje výsledky britského referenda. Zároveň je tiež snahou Theresy Mayovej o konsolidáciu v rámci Konzervatívnej strany,“ povedal Bilčík s tým, že v novej vláde sú zastúpení aj zástancovia zotrvania, aj brexitu. Bilčík zdôraznil, že Mayovej kabinet predstavuje odpoveď na pochybnosti o tom, či naozaj Londýn z Únie vystúpi. „Áno, vystúpi. Zložením novej vlády došlo k spečateniu tohto rozhodnutia,“ dodal Bilčík.

Teraz je podľa analytika zrejmé, že Británia bude mať na najbližšie mesiace vládu s jasnou perspektívou. Bezprostredne podľa Bilčíka Veľkej Británii nehrozia predčasné voľby. Mayová má podľa neho ambíciu aj plán, ako si upevniť svoju moc vo vnútri strany, ale aj na vnútropolitickej scéne. Takisto má základnú predstavu, ako postupovať v rokovaniach o vystúpení z EÚ.

Práve to je podľa Bilčíka dôležité aj z pohľadu SK PRES a bratislavského summitu, ktorý bude 16. septembra. Očakáva, že lídri zostávajúcich 27 štátov budú v Bratislave hovoriť o tom, ako nastaviť vzťahy s Britániou a ako dať bodku za členstvom Británie aj z inštitucionálneho, právneho či legislatívneho hľadiska.

„Briti svojím rozhodnutím prijali politické rozhodnutie, je to politická bodka za ich plnohodnotným členstvom v EÚ. Na summite sa ale bude hovoriť o tom, ako dať bodku aj za inými ako politickými aspektmi členstva, čo je podstatne náročnejšie,“ dodal Bilčík. Podľa Bilčíka ale diskusia na summite bude nielen o takýchto technických otázkach, ale aj o budúcnosti spoločných vzťahov. Predpokladá, že prezidenti a premiéri sa nevyhnú téme „ako tesné vzťahy chceme mať aj v záujme širšieho geopolitického hľadiska“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať