V chránenej poľovnej oblasti Poľana vyčíňajú vlky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlk
Foto: ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 24. júla (WebNoviny.sk) – V roku 1965 bola vyhlásená na Poľane chránená poľovná oblasť, aby sa vytvorili dobré podmienky pre chov jelenej zveri, jej odchyt a využitie v iných regiónoch. Odvtedy sa jelene dostali napríklad aj do Česka, Poľska či Nemecka.

Vlky ohrozujú populáciu jeleňov

V súčasnosti populáciu jeleňov na Poľane ohrozujú vlky. Každý rok strhnú títo predátori približne 100 až 120 kusov jelenej zveri a situácia sa vyhrocuje.

Iba za posledné dva týždne vlci usmrtili päť kusov jelenej zveri, z toho dvoch jeleňov, ktorí patrili k najsilnejším z celej populácie. „Nie je prirodzené, že vlky strhávajú najsilnejšie jelene, za bežných okolností sa zameriavajú na mladšie a kondične slabšie jedince,“ hovorí Ján Nôžka z odštepného lesného závodu Kriváň.

Tieto jelene by boli podľa pravidiel Medzinárodnej rady pre poľovníctvo a ochranu zveri (C.I.C) hodnotené zlatou medailou a Poľana podľa neho preto prichádza o najcennejší genetický materiál. Išlo o 10- až 13-ročné jelene v najlepšej kondícii.

„Je na mieste začať uvažovať o príčinách tohto stavu a o optimálnom počte vlkov na tomto území,“ dodal Nôžka. Zdokumentovať, že išlo o útok vlkov, je navyše možné iba u čerstvo usmrtenej zveri. Je preto pravdepodobné, že škody spôsobené týmito predátormi sú v skutočnosti oveľa väčšie.

Počet vlkov na Poľane v posledných dvadsiatich rokoch výrazne vzrástol

Podľa poľovníkov počet vlkov na Poľane v posledných dvadsiatich rokoch výrazne vzrástol. Pokiaľ podľa sčítania počtu týchto šeliem z rokov 1999 až 2007 žilo na tomto území o rozlohe približne 20-tisíc hektárov päť až 11 vlkov, v súčasnosti ich stav odhadujú na 15 až 20 jedincov v dvoch až troch svorkách.

Rozdiel medzi číslami ochranárov a poľovníkov je však predmetom dlhodobých sporov podobne, ako to bolo donedávna pri zisťovaní počtu medveďov, kde presnejšie čísla poskytlo až vyhodnotenie pomocou genetického rozboru trusu. Tento výskum dal za pravdu lesníkom a poľovníkom, ktorí dlhodobo tvrdili, že počet medveďov na Slovensku výrazne prekračuje tisíc kusov.

Za existencie chránenej poľovnej oblasti bolo na Poľane odchytených niekoľko stoviek jeleňov, ktorých dodali nielen do našich oblastí, ako sú Topoľčianky, Mošovce, Dolný Kubín, Strážske alebo novovytvorená zvernica v Betliari, ale aj do českých revírov i nemeckého Mníchova.

V Hlubokej – Ponešiciach jeleň, ktorý sa narodil už na mieste jelenici dovezenej z Poľany, dosiahol český rekord 250,89 bodov C.I.C. Záujem o ďalšiu zver je stále, len za posledné tri roky Lesy SR odviezli do poľských štátnych lesov v Kluczborgu 41 kusov živej jelenej zveri určenej na ďalší chov a skvalitnenie populácie.

Informácie poskytol agentúre SITA hovorca štátnych lesov Vlastimil Rezek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia