Bezpečnostný analytik: Európa je vo vojne s terorizmom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Streľba v Mníchove si vyžiadala obete na životoch
Zásah polície po streľbe v mníchovskom obchodnom centre Olympia. Útočníkom bol 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý žil v Mníchove viac ako dva roky. Polícia predpokladá, že po útoku spáchal samovraždu, počas úteku však na neho strieľala civilná hliadka, ktorej sa nakoniec stratil z dohľadu. Útok si vyžiadal desať mŕtvych a 16 zranených, z ktorých traja sa nachádzajú v ohrození života. Mníchov, 22. júl 2016. Foto: Sven Hoppe/dpa via AP

MNÍCHOV/BRATISLAVA 23. júla (WebNoviny.sk) – Európa je vo vojne s terorizmom a Nemecko nemá pod kontrolou bezpečnosť občanov, zareagoval na piatkový útok v bavorskom Mníchove slovenský bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Bezpečnostné zložky majú podľa jeho názoru dvoch nepriateľov, pred ktorými musia ochrániť obyvateľov: na jednej strane sú to zradikalizovaní útočníci a na druhej strane neonacisti, od ktorých sa očakávajú útoky na cudzincov. „Najprv nebolo jasné, kto útočil, pretože tie informácie boli protichodné. Pokojne to mohli byť aj neonacisti,“ uviedol analytik.

„Neviem si predstaviť, aký chaos by nastal, ak by boli útoky koordinované paralelne vo viacerých nemeckých mestách. Je potrebné si uvedomiť, že tento stav je neúnosný a Európa je ťažko infikovaná už nielen hrozbami proti obyvateľstvu, ale aj realizáciou útokov s následkami veľkého množstva obeti,“ zdôraznil Zábojník.

Obrazom: Streľba v Mníchove

Piatková streľba v Mníchove si podľa aktuálnych údajov vyžiadala desať mŕtvych a 16 zranených, z ktorých traja sa nachádzajú v ohrození života. Medzi mŕtvymi je zarátaný aj útočník, ktorý po úteku z miesta činu zrejme spáchal samovraždu, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenia polície. Útočníkom bol 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý žil v Mníchove viac ako dva roky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Zábojník