Najstarší tatranský hotel sa prebúdza, zažije symfonickú noc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hotel Lomnica
Takto vyzeral najstarší tatranský hotel ešte pred pár rokmi. Foto: archívne, SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 24. júla (WebNoviny.sk) – Hoci znovuotvorenie najstaršieho tatranského hotela vo Vysokých Tatrách je naplánované na koniec tohto roka, ešte koncom júla ponúkne hudobný zážitok. Na terase hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici sa uskutoční koncert s názvom Symphony Night.

Po rekonštrukcii prinesie hotel noblesu

„V podaní 35-členného symfonického orchestra z Košíc, Filipa Tůmu a Heleny Szabóovej zaznejú priamo pod holým nebom a s výhľadom na Lomnický štít známe operné árie, ale aj svetové skladby či filmové piesne,“ informovala agentúru SITA Lenka Maťašovská, marketingová a PR manažérka hotela. Koncert bude v nedeľu 31. júla o 19:30, vstup naň je bezplatný.

„Týmto koncertom chceme ukázať, že kultúrny život, ktorý v Tatranskej Lomnici v minulosti bol, sa postupe vracia,“ uviedla ďalej Maťašovská. Budova hotela z roku 1893 podľa jej slov prinesie po rekonštrukcii noblesu, ktorá tu bola a na ktorú doteraz pamätníci spomínajú.

Ako dodala, plánovaný koncert je určený pre všetkých návštevníkov Vysokých Tatier a regiónu, ale tiež pre domácich. „Sedenie bude zabezpečené, no keďže sa bude koncert konať vonku a vo večerných hodinách, ľuďom odporúčame, aby si so sebou zobrali radšej teplejšie oblečenie, prípadne deku,“ upozornila Maťašovská.

Hotel navštívil aj prezident Masaryk

Hotel Lomnica bol vôbec prvý hotel v Tatrách, ktorý postavili v roku 1893 podľa projektu významného architekta Gedeona Majunkeho zo Spišskej Soboty. Po jeho dokončení mu patrilo niekoľko prvenstiev, bola to napríklad najväčšia hrazdená budova vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a zároveň najhonosnejší a najvyhľadávanejší hotel. Navštívil ho aj prvý československý prezident Tomáš Garrique Masaryk.

Trojposchodový hotel mal 28 izieb, reštauráciu a kaviareň, neskôr prvé kancelárie kúpeľného riaditeľstva a poštový úrad. O toto výsadné postavenie ho pripravila až postupná výstavba tatranských grandhotelov v Starom Smokovci, Tatranskej Lomnici a Štrbskom Plese v rokoch 1904 až 1906.

Hotel Lomnica patril dlhé roky do podniku Interhotel Tatry, neskôr zmenil niekoľkých vlastníkov. V súčasnosti je budova zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok, približne 20 rokov bola zatvorená a chátrala. Jej znovuotvorenie po rekonštrukcii je plánované na koniec tohto roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia