Korčok: Kandidátske krajiny sa zaujímajú o dopady brexitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európska únia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 24. júla (WebNoviny.sk) – Kandidátske krajiny sa zaujímajú o to, aký dopad bude mať brexit na Európsku úniu, ale aj na rozširovací proces. „Vidia, že je to vážna situácia pre EÚ a pýtajú sa, aký dopad to pre úniu bude mať, predovšetkým na proces rozširovania,“ povedal v nedeľu po stretnutí so zástupcami kandidátskych krajín štátny tajomník MZV Ivan Korčok.

Ako ďalej informoval, kandidátske krajiny si uvedomujú, že aby mohli vstúpiť do EÚ, potrebujú podporu verejnej mienky vo svojej krajine. „Aj dnes, v tejto zložitej situácii, si krajiny, ktoré sa chcú stať členským štátom, uvedomujú, že musia mať podporu svojej vlastnej verejnosti. Aktívne na tom pracujú. Je veľmi dobré, ak krajiny, ktoré sú mimo EÚ, ju stále považujú za veľmi atraktívny projekt,“ dodal splnomocnenec pre predsedníctvo.

Korčok pripomenul, že každá z kandidátskych krajín rokuje o vstupe samostatne, a teda pre každú je výzvou niečo iné. „Sú to individuálne procesy, z našej strany išlo skôr o posolstvo – Slovensko chce kredibilitu rozširovacieho procesu,“ povedal na margo dnešnej schôdzky. Na tej sa zúčastnil aj zástupca Turecka.

Hlavným odkazom pre tureckého štátneho tajomníka podľa Korčoka bolo, že všetky kroky, ktoré Turecko po pokuse o puč podniká, musia byť v súlade s demokratickými princípmi. Korčok podľa vlastných slov zopakoval stanovisko, že legitímne turecké inštitúcie majú podporu európskych inštitúcií, ale na druhej strane veľmi pozorne sledujeme kroky, ktoré Turecko prijíma.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Korčok