Za správu súdu má zodpovedať Kancelária Najvyššieho súdu SR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 26. júla (WebNoviny.sk) – Postavenie Kancelárie Najvyššieho súdu SR sa zmení. V pripomienkovom konaní je novela zákona o súdoch, ktorá predpokladá prechod pôsobnosti v oblasti správy najvyššieho súdu, s výnimkou personálnych vecí sudcov, z predsedu Najvyššieho súdu SR na Kanceláriu Najvyššieho súdu SR.

Pod kanceláriu bude spadať aj pôsobnosť riaditeľa správy Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Navrhovaná zmena podľa predloženého materiálu je nepochybne nevyhnutným prostriedkom na zabezpečenie a skvalitnenie vnútorného fungovania najvyššieho súdu, čo v konečnom dôsledku prispeje aj ku skvalitneniu samotného výkonu súdnictva. K zmene by malo prísť k januáru budúceho roka. Novelu do pripomienkového konania predložilo ministerstvo spravodlivosti.

Hovorca NS SR Boris Urbančík vysvetlil pre agentúru SITA, že na Najvyššom súde SR dobiehajú stav, ktorý už platí napríklad v Kancelárii prezidenta SR, na Ústavnom súde SR či v Súdnej rade SR, kde daný verejný činiteľ nie je správcom štátneho majetku.

Pozícia je v týchto prípadoch oddelená od správy majetku. Predošlému vedeniu NS SR zrejme tento jav neprekážal, no vzhľadom na rozširujúcu sa agendu Najvyššieho súdu SR je potrebné odbremeniť predsedu súdu od niektorých činností a zveriť ich odbornému aparátu, vysvetlil navrhovanú zmenu Urbančík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SRNS Najvyšší súd SR