Pápež pricestoval do Krakova, stretne sa aj s Kiskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
František I. varoval v Turíne pred xenofóbiou a strachom z budúcnosti
Pápež František I. vyzval veriacich, aby sa nenechali ochromiť strachom z budúcnosti a neuchyľovali sa do spoločenských foriem, ktoré cudzincov namiesto prijatia vylučujú. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. júla (WebNoviny.sk) – Pápež František pricestoval dnes do Krakova na svoju prvú návštevu Poľska, v rámci ktorej sa zúčastní na viacerých akciách Svetových dní mládeže. Na ploche letiska Krakov-Balice privítal vzácneho hosťa prvý pár hostiteľskej krajiny – prezident Andrzej Duda s manželkou Agatou. Prítomní boli aj krakovský arcibiskup kardinál Stanislaw Dziwisz, premiérka Beata Szydlová, ďalší predstavitelia poľského štátu, cirkví a veriaci.

Pápež navštívi aj Auschwitz-Birkenau

Informovala o tom spravodajská televízia TVN24, podľa ktorej začalo v Krakove krátko po pápežovom prílete pršať. Meteorológovia varujú aj pred možnosťou búrok. Rodák z Argentíny chce päťdňovú návštevu Poľska využiť aj na návštevu niekdajšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, ako aj na cestu do pútnickeho mesta Čenstochová, ktoré bolo v roku 1991 tiež dejiskom Svetových dní mládeže za účasti vtedajšieho pápeža Jána Pavla II.

Hlava katolíckej cirkvi počas letu do Krakova uviedla, že nesmieme mať strach z toho povedať pravdu. Svet je vo vojne, pretože prišiel o pokoj. Pápež však súčasne zdôraznil, že nemá na mysli vojnu náboženstiev. „Je to vojna záujmov, vojna peňazí, vojna o zásoby prírodných zdrojov… Nehovorím o vojne náboženstiev,“ tie si všetky želajú mier, vyplynulo podľa tlačovej agentúry DPA z pápežových slov.

S pápežom sa stretne aj prezident Kiska

S pápežom Františkom sa dnes o 17:00 na zámku Wawel v poľskom Krakove stretne aj prezident Andrej Kiska. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta s tým, že Kiska sa už stretol so slovenskými pútnikmi, dobrovoľníkmi a biskupmi v meste Skawina.

„So Svätým Otcom som mal stretnutie minulý rok, vtedy to bol 40-minútový rozhovor. Dnes ho chcem v prvom rade pozdraviť od ľudí z celého Slovenska a opätovne pozvať na návštevu našej krajiny. Boli by sme nesmierne radi, keby prišiel,“ povedal Kiska.

Prezident Kiska zároveň vyjadril úctu organizátorom a dobrovoľníkom Svetových dní mládeže. „Je tu symbolicky horúco. Okrem počasia je tu aj horúca atmosféra mladých ľudí, ktorí sa nesmierne tešia na Svätého Otca. Klobúk dole pred dobrovoľníkmi, organizátormi, s ktorými som mal možnosť sa stretnúť. Za vlastné peniaze a trošku aj za vlastné zdravie robia neskutočný kus práce kvôli tomu, aby tu takéto stretnutie mohlo byť,“ povedal Kiska a vyjadril svoje potešenie z toho, že aj na Slovensku máme takýchto mladých ľudí.

Pápež pozdravil z lietadla prezidenta a občanov SR

Pápež František zvoláva na prezidenta SR Andreja Kisku a občanov Slovenska hojné požehnanie všemohúceho Boha. Svätý Otec František pri dnešnej ceste do Poľska počas preletu nad územím Slovenska zaslal telegram prezidentovi Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi.

„Vstupujúc do slovenského vzdušného priestoru po ceste do Poľska na moju pastoračnú návštevu odovzdávam Vašej Excelencii srdečný pozdrav. Zvolávam na Vás a vašich spoluobčanov hojné požehnanie Všemohúceho Boha,“ napísal v telegrame Svätý Otec.

Pozdrav Svätého Otca Františka prezidentovi a občanom Slovenskej republiky z paluby lietadla počas preletu ponad Slovenskú republiku bol tlmočený prostredníctvom komunikácie pilotov lietadla a riadiacich letovej prevádzky. Pápež podľa tradície posiela hlavám štátov krajín, cez ktoré prelieta, pozdravné telegramy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaAndrzej DudaBeata SzydlováPápež František