Sloboda zvierat vyzýva na bojkot cirkusov, zvieratá trpia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hviezdy cirkusu Jo Joo zavítali do Bratislavy
Najmenšie cirkusové hviezdy sú tigríčatá, ktoré sa predstavia vo vlastnej šou. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) – Organizácia Sloboda zvierat opäť upozorňuje na katastrofálne a stresujúce podmienky zvierat v cirkusoch a vyzýva na prijatie legislatívy, ktorá by ich používanie v cirkusoch zakázala alebo obmedzila.

Zvieratá v cirkusoch trpia holým, stiesneným ustajnením bez možnosti prirodzeného správania, transportmi až 10 mesiacov v roku, v horúčavách i mrazoch, ako aj stresom, strachom i bolesťou z drezúry,” uvádza organizácia a pripomína, že úplný zákaz používania divožijúcich zvierat v cirkusoch platí už v 23 krajinách sveta, ďalších 22 krajín má čiastočný zákaz a k prijatiu zákazu sa už zaviazali aj ďalšie krajiny.

Celoeurópska organizácia Eurogroup for Animals, ktorej členom je aj Sloboda zvierat, zahrnula tému cirkusových zvierat aj do Memoranda, ktoré predložila slovenskému predsedníctvu EÚ. Slovensko totiž naďalej zostáva medzi štátmi, ktoré v legislatíve nemajú žiadnu úpravu týkajúcu sa zvierat v cirkusoch.

Nedostatočná kvalifikácia personálu

Dôvodom na zmenu je podľa Slobody zvierat objektívna nemožnosť cirkusov a podobných zariadení zabezpečiť divožijúcim druhom zvierat optimálne podmienky. „Okrem nevhodných podmienok sa ako problematické ukazujú celoročné transporty (asi 10 mesiacov v roku), nekvalitné zimoviská, diskutabilné nástroje a metódy výcviku a nedostatočná odborná kvalifikácia personálu,“ uvádza organizácia.

Väčšinu zvierat v cirkuse držia až 20 hodín denne v stiesnených klietkach bez možnosti výbehu. Mnohé z nich sú izolované a trávia hodiny až dni osamote, často na reťaziach. Výsledkom je stereotypné správanie sa, sebapoškodzovanie alebo agresivita. Slony sú napríklad mimo vystúpení pripútané za končatiny, ktoré majú doráňané a zapálené. Cvičitelia často nútia zvieratá k výkonom, ktoré nezodpovedajú ich prirodzeným schopnostiam, pričom používajú kruté metódy spôsobujúce bolesť. Panáčkovanie a tancovanie medveďov sa dosahuje prikladaním rozpálených doštičiek na ich chodidlá, píše Sloboda zvierat.

Žiadajú legislatívne opatrenia

Organizácia preto vyzýva ľudí, aby nenavštevovali cirkusové predstavenia so zvieratami a informovali organizáciu o zlom a krutom zaobchádzaní so zvieratami v cirkusoch. Petíciu Slobody zvierat za zákaz cirkusových zvierat už podpísalo viac ako 55-tisíc Slovákov.

V petícii žiada o prijatie zodpovedajúcich legislatívnych opatrení, ktoré zakážu chov, drezúru a predvádzanie všetkých druhov živých zvierat v cirkusoch, delfináriách, akvaparkoch a ďalších druhoch zábavných parkov na území Slovenska. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka už pripravuje návrh na obmedzenie používania divožijúcich zvierat v cirkusoch, jeho znenie ešte nie je známe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat