Homofóbom roka môže byť Kotleba, Kollár či Šimkovičová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boris Kollár
Boris Kollár pravicovú vládu podporí, ale na základe zmluvy, a teda, že ju bude v parlamente podporovať, no výmenou za to, že bude musieť podporiť tézy jeho hnutia. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 27. júla (WebNoviny.sk) – Víťazom anti-ceny Homofób roka, ktorú vyhlasujú organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko, môže byť tento rok líder strany Sme-rodina Boris Kollár či poslankyňa NR SR Martina Šimkovičová. Mimovládky tak už zverejnili vo štvrtom ročníku anti-ceny nominácie, agentúru SITA informoval Peter Weisenbacher z IĽP.

Medzi nominovanými je aj predseda strany Kotleba-Ľudová strana naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba, vedenie KDH a zbrojár a miestny poslanec za Kotleba-ĽSNS Jaroslav Kuracina. „Do hlasovania o víťazovi sa môže zapojiť každý na webstránke ludskeprava.sk/homofob do pondelka 15. augusta. Aj takýmto spôsobom môžu všetci povedať, že nenávisť a verbálne útoky nie sú novou spoločenskou normou ani po nedávnom vstupe neonacistov do parlamentu,“ vysvetlila Alena Krempaská z Inštitútu ľudských práv.

Nominovali aj vedenie KDH

Boris Kollár je na anti-cenu nominovaný za snahu ochrániť tradičnú rodinu s výrokom „Rodina je otec, mama a deti. Maximálne mama, mama, mama, mama, mama, mama, mama a moje deti! Dvaja teploši a dieťa? Zvrátené!“ Kotleba zas za plány na znovuzavedenie cenzúry a obmedzenie ľudských práv LGBT osôb, ide o citát „Zavedieme pravidlá na kontrolu obsahu médií, nedovolíme, aby boli deti oblbované zvrátenosťami.

Vedenie KDH si nomináciu vyslúžilo za volebnú kampaň a reklamu, ktorou sa snažilo podľa Weisenbachera vysvetliť klesajúcu podporu strany – „Napadli nás vyznávači kultúry smrti.“ Martina Šimkovičová je nominovaná za slová „Neomarxisti vymenili kapitál za rod, ale cieľ zostal rovnaký. Zničiť tradičnú rodinu, západnú civilizáciu a vytvoriť totalitnú spoločnosť. Všetky problémy, na ktoré sa odvolávajú platení homoaktivisti, sa dajú riešiť 3-4 všeobecnými úpravami zákonov. Nie je potrebné žiadne homosexuálne manželstvo.“

Posledný nominovaný Jaroslav Kuracina si nomináciu vyslúžil za napadnutie detského karnevalu – „Chlapi, nedovoľte, aby vám traumatizovali synov. Nedovoľte, aby vašim synom podsúvali, že chodiť ako buzerant je normálne„.

Názory podobné páchateľom útokov v Nemecku a Francúzsku

Výroky, ktoré sa dostali do ankety na základe podnetov verejnosti, nebezpečne pripomínajú názory páchateľov aktuálnych útokov v Nemecku a vo Francúzsku. Rovnako zneužívali náboženstvo a tradície na ospravedlňovanie nenávisti a zakrývanie svojej hlúposti s cieľom popierať ľudské práva a slobody. Polícia, prokuratúra i súdy by si mali uvedomiť, že síce nie každý nenávistný výrok viedol k teroristickému činu, no na začiatku každého teroristického útoku boli takéto vyhlásenia,“ uviedol výkonný riaditeľ IĽP a spoluzakladateľ podujatia Dúhový Pride Peter Weisenbacher.

Víťazmi ankety sa v minulosti stali hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík či vtedajší poslanec NR SR Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov. Medzi víťazmi bola i Konferencia biskupov Slovenska s tvrdením, že ľudskoprávni aktivisti sú „aktérmi kultúry smrti„. Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4%, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Autorom je dizajnér Maroš Schmidt, ktorý ju vytvoril bez nároku na odmenu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena KrempaskáAnton ChromíkBoris KollárMarian KotlebaMartina ŠimkovičováPeter WeisenbacherŠtefan Kuffa