Prokurátora Špirka sa snažia zastrašiť, tvrdí SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sulik sas
Predseda strany SaS Richard Sulík na tlačovej besede strany SaS o daňovej úľave pre Babišovo Duslo Šaľa a o krokoch strany SaS proti takýmto praktikám. Bratislava, 23. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. júla (WebNoviny.sk) – Obvinenie dozorového prokurátora špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka Národnou kriminálnou agentúrou len zvýrazňuje líniu, ktorá rozdeľuje slovenských policajtov a prokurátorov na dve skupiny. Myslí si to opozičná strana Sloboda a Solidarita, ktorej stanovisko poskytla agentúre SITA jej hovorkyňa Katarína Svrčeková.

V prvej skupine sú podľa tejto strany tí, ktorí v súlade so svojou profesionálnou cťou a svedomím konajú vo verejnom záujme. V tej druhej sú tí, ktorí napomáhajú zločinu a zločincom. Niektorí to robia zo strachu, iní pre osobné výhody, ale dopad na spoločnosť je katastrofálny, upozorňujú liberáli.

Predseda strany Richard Sulík vyhlásil, že na základe dobrej povesti a konkrétnych prípadov, ktoré prokurátor Špirko dozoroval, robia záver, že patrí s najväčšou pravdepodobnosťou do prvej skupiny. „Sme svedkami pokusu o jeho kompromitáciu, zastrašovanie,“ zdôraznil Sulík. Podľa SaS sa tak napĺňa tradičný scenár. Nepohodlní policajti a prokurátori sú vystavení enormnému tlaku kriminálnych skupín, sú zastrašovaní a vytláčaní z prípadov, ktoré riešia.

Čestní policajti a prokurátori musia dostať jasný signál

Pokus o kompromitáciu prokurátora Špirka, ktorý dozoruje prípad podivuhodných obchodov ministra vnútra Kaliňáka s Ladislavom Bašternákom, je podľa SaS ďalší dôvod, prečo treba aktivizovať verejnosť formou protestov a prečo musí minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť.“Čestní policajti, čestní prokurátori a sudcovia musia dostať jasný signál, že ľudia za nimi stoja. Musia cítiť podporu spoločnosti, aby si v ťažkých podmienkach dokázali udržať morálnu prevahu. A naopak, tí druhí musia dostať jasné varovanie, že trpezlivosť občanov s ich špinavosťami je na konci. Práve o to dnes na uliciach ide,“ vyhlásil Sulík.

Podľa poslanca SaS Jozefa Rajtára sa takéto niečo môže diať len v štáte, kde je aj politická moc súčasťou kriminálneho prostredia, čo zákonite vedie k tomu, že si podriaďuje orgány činné v trestnom konaní. „Osobitne Mečiarove a Ficove vlády vytvorili na Slovensku systém beztrestnosti pre vyvolených a ten sa už rozrástol do obludných rozmerov. Veríme, že práve na kauze Bašternáka pochopí celá spoločnosť, do akého nebezpečného močiara sme zapadli a musíme sa z neho urýchlene dostať,“ povedal Rajtár.

Denník N v utorok informoval, že Národná kriminálna agentúra obvinila z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka. „Vzhľadom na to, že táto vec je v počiatočnom štádiu, môžem povedať len toľko, že bolo začaté trestné stíhanie a bolo vznesené obvinenie za trestný čin zneužívanie právomocí verejného činiteľa,“ povedal denníku krajský prokurátor v Banskej Bystrici Peter Bedlovič, ktorý prípad dozoruje. „Obvinený podal proti tomuto uzneseniu sťažnosť, o ktorej doposiaľ nebolo rozhodnuté,“ dodal. Prokurátor je podľa Bedloviča podozrivý z toho, že konal v rozpore s povinnosťami v zákone o prokurátoroch a právnych čakateľoch. Popis skutku nechcela prokuratúra zverejniť a nie je tak jasné, o čo presne ide.

Intolerancia občanov ku korupcii

Vasiľ Špirko bol okrem iného dozorový prokurátor v známej medializovanej korupčnej kauze Salmanovovcov, v ktorej sa ukázalo aj prepojenie na politiku. Salmanovovci podplácali pre výhody a garancie pri nadmerných odpočtoch DPH pre ich firmy. V záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v decembri 2014 apeloval na súd, aby nastavil nové meradlá posudzovania a odsudzovania konkrétnych prejavov korupcie.

Pokiaľ nespokojnosť občanov len s podozrením z korupcie v spoločenskom živote vyvoláva občianske protesty, zmeny na najvyšších ústavných postoch tohto štátu, je nevyhnutnou povinnosťou tohto súdu akceptovať tieto nové meradlá intolerancie občanov ku korupcii, čo následne musí nájsť odraz aj v samotnom posudzovaní miery závažnosti korupčných trestných činov,“ vyzval prokurátor v roku 2014 súd.

Podnikatelia Sergej a Alexander Salmanovovci boli v apríli 2015 právoplatne odsúdení Najvyšším súdom SR. Boli uznaní vinnými z podplácania, otec Sergej dostal trest sedem rokov, jeho syn Alexander šesťročný trest. Po vynesení rozsudku Špirko uviedol, že podľa neho súdom uložený trest nie je dostatočne prísny. Uviedol ale, že rozhodnutie súdu bude signálom, že neželané a neprijateľné aktivity takýchto podnikateľov nezostanú bez povšimnutia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína SvrčekováLadislav BašternákRichard SulíkRobert KaliňákVasiľ Špirko
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaÚrad špeciálnej prokuratúry