Samička vzácneho sokola Lady má až 10 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sokol červenonohý
Samica druhu sokol červenonohý (lat. Falco vespertinus). Foto: SITA/Ochrana dravcov na Slovensku

BRATISLAVA 31. júla (WebNoviny.sk) – Ornitológovia potvrdili, že na Slovensku tento rok opäť hniezdi kriticky ohrozený sokol červenonohý. Roman Slobodník z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, ktorý je odborným koordinátorom projektu na návrat tohto dravca do našej prírody, uviedol, že na Slovensku hniezdia štyri páry sokola červenonohého.

Vďaka farebnému krúžku na nohe sa podarilo zistiť, odkiaľ pochádza samička z páru hniezdiaceho na západnom Slovensku. „Vzácnu samičku sa podarilo odfotiť a fotky poslať odborníkom zo zahraničia. Odpoveď od maďarských kolegov nás potešila i prekvapila zároveň. Boli veľmi radi, pretože sme odfotili samičku, ktorú ako mláďatko krúžkovali pred 10 rokmi,“ prezradil Slobodník s tým, že najstarší známy sokol tohto druhu sa dožil 13 rokov. Dodal, že samička dostala meno Lady.

Lady bola krúžkovaná pravdepodobne v oblasti Národného parku Kiskunság alebo Hortobágy. Veríme, že práve maďarská populácia bude slúžiť ako zdroj pre rozširovanie populácie na Slovensku a že tieto krásne sokoly sa opäť stanú menej zriedkavou súčasťou našich nížin,“ povedal Slobodník. Lady tento rok u nás zahniezdila v búdke na západe Slovenska a vyviedla štyri mláďatá. „Ak bude samička v hniezdení u nás pokračovať i v ďalších rokoch budeme sledovať, ako sa priblíži k vekovému rekordu,“ zakončil ornitológ.

Na Slovensku je sokol červenonohý kriticky ohrozený, v posledných rokoch tu úspešne hniezdili len jeden až tri páry, pričom len v nedávnej minulosti, pred dvadsiatimi rokmi, hniezdilo na Slovensku až 70 párov. Minulý rok vyviedol jediný pár štyri sokolíky. Sokoly červenonohé trávia zimu v subsaharskej Afrike, na Slovensko prilietajú v máji. Tento rok pozorovali ich príchod na Slovensko už koncom apríla.

Vrátiť sokola červenonohého späť do slovenských nížin sa snažia ornitológovia v rámci medzinárodného projektu Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline. Počas zimy zabezpečili dostatok hniezdnych príležitostí, zlepšili podmienky potravy, vysadili nové stromy. Sokol červenonohý si totiž hniezda nestavia, využíva buď hniezda krkavcovitých vtákov alebo búdky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Ochrana dravcov na Slovensku