Špirko údajne protiprávne konal v inej veci, akú dozoroval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Generálna prokuratúra
Budova Generálnej prokuratúry SR v Bratislave. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 27. júla (WebNoviny.sk) – Národná kriminálna agentúra (NaKA) vzniesla obvinenie voči prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi na základe trestného oznámenia konkrétnych osôb, nie na základe operatívnej činnosti príslušníkov Policajného zboru.

Podstatou jeho protiprávneho konania údajne bolo vykonanie úkonov trestného konania v rozpore so zákonom v inej trestnej veci, než v ktorej vykonával dozor. Informovala o tom agentúru SITA hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Generálna prokuratúra v snahe zabezpečiť objektívne prešetrenie celej trestnej veci ju preskúma na základe sťažnosti obvineného.

O výsledku preskúmania trestnej veci bude prokuratúra verejnosť informovať, zdôraznila Predajňová. Zároveň hovorkyňa tlmočila, že generálna prokuratúra považuje vyjadrenia politikov ku kauze za zavádzajúce, v snahe zasahovať do nezávislosti a činnosti orgánov činných v trestnom konaní. Preto vyjadrenia politikov k tejto trestnej veci je potrebné vnímať v politickom kontexte, dodala hovorkyňa v stanovisku.

Denník N v utorok informoval, že NaKA obvinila z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka. Špirko okrem iného dozoruje vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka – konkrétne, či to, akým spôsobom kúpil podiel vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka, nebolo trestným činom.

U prokurátora Špirka boli nedávno v tejto kauze vypovedať štyria politici opozície – Daniel Lipšic, Igor Matovič, Richard Sulík a Jozef Rajtár. Opozícia poukazuje na možnosť, že v tomto prípade môže ísť o snahu skompromitovať a zastrašiť tohto prokurátora, ktorý má dobrú povesť.

Predajňová v utorok 26. júla uviedla, že až po predložení spisu a rozhodnutí o opravnom prostriedku proti uzneseniu o vznesení obvinenia Generálna prokuratúra SR zváži, či budú v prípade Špirka splnené podmienky pre dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora. Dozor v tomto prípade vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici na základe opatrenia námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho.

Dohľad vykonáva prokurátor Generálnej prokuratúry SR. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová informovala, že po vznesení obvinenia boli všetky spisy pridelené prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi vyžiadané a preverujú sa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicIgor MatovičJozef RajtárLadislav BašternákRichard SulíkRobert KaliňákVasiľ Špirko
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR