Bratislavou budú cez víkend pochodovať homosexuáli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dúhový PRIDE Bratislava 2014
Účastníci pochodu za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí pod názvom Dúhový PRIDE Bratislava 2014 pod heslom - Poď von s rodinou. Bratislava, 28. jún 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) – Dúhový PRIDE Bratislava 2016, ktorý bude v sobotu 30. júla opäť v Bratislave, má ľuďom pripomenúť, že aj napriek tomu, že všetci sme rôzni, máme právo byť si rovní v dôstojnosti i právach. Upozornil na to výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) Marian Mesároš.

Dúhový PRIDE nám pripomína požiadavky a potreby LGBTI ľudí a dnes je už tradičným programom pre vyjadrenie sociálneho statusu, rodovej identity a orientácie príslušníkov tejto skupiny,“ vysvetlil pre agentúru SITA.

Chcú získať podporu verejnosti

Šiesty ročník podujatia Dúhový PRIDE sa začne v sobotu o 13:00 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Pochod nadväzuje na kampaň Životné partnerstvo, ktorej odkazom je „Chceme sa brať! Vážne!“ „Pestrofarebná prechádzka centrom Starého Mesta tak nadviaže na myšlienku obdobných sprievodov po celom svete, keď sa k LGBTI ľuďom pridávajú ich rodiny, priatelia, kolegovia a známi, aby ich podporili v ich túžbe mať rovnaké šance ako ostatní udržať si zdravie, ísť za svojím šťastím, zarobiť si na živobytie, byť v bezpečí vo svojej krajine a starať sa o tých, ktorých milujú,“ vysvetlil jeden z organizátorov podujatia Róbert Pakan. Kampaň Životné partnerstvo predstavuje platformu slovenských mimovládnych organizácií s cieľom získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín.

Terminologicky názov pochodu – pride poukazuje podľa Mariana Mesároša zo SNSĽP na hrdosť, resp. opak potupy, ktorej sa členom tejto komunity v minulosti dostávalo. Dúha odkazuje podľa jeho slov na zmes farieb pre rozmanitosť LGBTI komunity. „Cieľom podujatia je získanie podpory verejnosti pre uznanie párov rovnakého pohlavia a dosiahnutie rovnakých životných podmienok bez ohľadu na rodovú identitu či sexuálnu orientáciu,“ uviedol s tým, že stredisko tento cieľ podporuje. Zároveň stredisko citlivo vníma problematiku práv sexuálnych menšín či registrovaného partnerstva, venuje sa jej tiež vo svojej správe o dodržiavaní ľudských práv za rok 2015. „Dlhodobo tiež poukazujeme na skutočnosť, že na Slovensku je potreba vyššej tolerancie a pochopenia k menšinovým skupinám, nech sú akékoľvek,“ dodal pre agentúru SITA.

Chcú mať rovnakú príležitosť na šťastný život

V prvej časti podujatia Dúhový PRIDE Bratislava 2016 bude príhovory hostí pred sprievodom spestrovať slovenská speváčka Katarína Ščevlíková. Pochod mestom by sa mal podľa informácií na stránke podujatia začať približne medzi 14:00 a 14:15.

Po pochode bude na ľudí čakať koncert kubánskej kapely Azucar Cubana. Medzi hlavné ciele akcie patrí zviditeľnenie LGBTI ľudí, ktorí chcú mať rovnakú príležitosť na šťastný život ako všetci ostatní, upozornenie na prekážky, ktoré LGBTI ľudia zažívajú a ponúknuť riešenia ako aj uzákonenie partnerských zväzkov ľudí rovnakého pohlavia, aby mohli žiť svoj život dôstojne, bezpečne a v núdzi sa o seba navzájom postarať. Tohtoročný Dúhový PRIDE organizujú občianske združenia Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť a Nomantinels. Podujatie sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, píšu organizátori.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať