Za tri trestné činy voči expriateľke dostal Peter štyri roky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kladivko
Foto: SITA/AP

BANSKÁ BYSTRICA 29. júla (WebNoviny.sk) – Trest odňatia slobody zo sedem na štyri roky zmiernil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 30-ročného Petra Lauka zo Sečianok v okrese Veľký Krtíš. Lauka súdy potrestali za útok na bývalú priateľku Františku z Vinice, počas ktorého spáchal tri trestné činy.

Lauko v januári 2013 telefonicky vylákal 17-ročnú Františku, aby prišla pred miestny kostol vo Vinici a doniesla jeho CD platne. Chcel, aby sa s ním prechádzala a presviedčal ju, aby šla s ním do Sečianok, ale dievčina odmietla. Chytil ju za ruku a keď prišli pred dom, kde Františka býva, vytrhla sa mu a chcela vojsť na dvor. Lauko ju pri bráne dobehol, zobral jej mobily, aby nemohla privolať rodičov, pričom jej hrozil bejzbalovou palicou.

Fyzicky Františku napadol, keď chcela zastaviť okoloidúce vozidlo. Lauko potom vyhovel dievčaťu a šli do blízkeho pohostinstva „niečo si zahryznúť“. Tam Františka požiadala o pomoc. Počínanie Lauka kvalifikoval prokurátor ako zločiny obmedzovania osobnej slobody, vydierania a lúpeže. Okresný súd vo Veľkom Krtíši ho uznal za vinného a uložil mu sedem rokov odňatia slobody. Zároveň mu uložil povinnosť absolvovať protitoxikomanické a protialkoholické liečenia, pretože znalci u neho zistili návyk na užívanie alkoholu a psychoaktívnych látok. Aj pri útoku na Františku bol Lauko pod vplyvom marihuany.

K útoku na expriateľku sa Lauko priznal a oľutoval. Proti rozsudku sa odvolal s tým, že trest je neprimerane prísny. Žiadal prekvalifikovať odobratie mobilov z lúpeže na krádež a zmierniť trest. Odvolací senát mu vyhovel a trest znížil na štyri roky odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudca hneď nariadil aj výkon trestu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia