Občanmi Európskej únie sa cítia byť tri štvrtiny Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európska únia
Respondentov, ktorí by hlasovali za zotrvanie v Európskej únii, sa opýtali, prečo by tak hlasovali. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 31. júla (WebNoviny.sk) – Voľný pohyb osôb, tovarov a služieb v rámci Európskej únie podporuje na Slovensku 87% respondentov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Eurobarometer, ktoré zverejnilo Zastúpenie Európskej komisie v SR, pričom tento stav je podľa komisie nad priemerom EÚ. Podpora spoločnej meny euro je na Slovensku podľa prieskumu momentálne na úrovni 78%.

Občanmi EÚ sa podľa prieskumu cíti byť 75% opýtaných Slovákov, čo je o 9% viac ako európsky priemer (66%). EÚ má v očiach 30% Slovákov pozitívny imidž, neutrálne ju vníma 43% opýtaných, negatívne 26%. Spolu 37% respondentov sa podľa prieskumu vyjadrilo, že majú pocit, že ich hlas v EÚ zaváži. Až 70% Slovákov sa v rámci prieskumu vyjadrilo, že Úniu vníma ako svetového hráča, ktorého hlas vo svete zaváži.

Vo viacerých oblastiach Slováci podporujú spoločné európske riešenia, 76% sa vyslovilo za spoločné obrannú a bezpečnostnú politiku, 68% podporuje spoločnú energetickú politiku aj spoločnú zahraničnú politiku EÚ. Názory opýtaných Slovákov na aktuálne výzvy sa podobajú tým celoeurópskym. Najzávažnejšími výzvami pre EÚ sú podľa nich imigrácia (59%), terorizmus (46%) a hospodárska situácia v EÚ (14%).

Aj napriek tomu, že na celoeurópskej úrovni považujú Slováci imigráciu a terorizmus za výzvu, ich domáce a osobné starosti sa podľa prieskumu líšia. Na národnej úrovni Slovákov najviac trápi zdravotné a sociálne zabezpečenie (36%), nezamestnanosť (33%) a stúpajúce ceny (23%). Pri otázke na osobné obavy sa zmenilo iba poradie, na prvom mieste boli stúpajúce ceny (33%), na druhom zdravotné a sociálne zabezpečenie (23%) a finančná situácia vlastnej domácnosti (19%).

Investičná politika EÚ má podľa prieskumu na Slovensku nadpolovičnú podporu, konkrétne 57% opýtaných Slovákov súhlasí, že verejné prostriedky by sa mali použiť na stimuláciu súkromných investícií v EÚ. Jednotný digitálny trh podporuje 64% opýtaných a energetickú úniu 68%. Prieskum Eurobarometer sa uskutočnil v dňoch 21. až 31. mája v 34 krajinách (EÚ 28 + kandidátske krajiny). V rámci prieskumu bolo oslovených 31 946 respondentov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať