Dúhová vlajka na veľvyslanectve je neprijateľná, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB na mimoriadnom zasadnutí Rady EU. Brusel, Belgicko, 8. marec 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico považuje vyvesenie dúhovej vlajky na veľvyslanectve SR v Budapešti za neprijateľné.

Slovenská republika je demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, náboženstvo a ani nepreferuje žiadne skupiny obyvateľov. Predseda vlády SR očakáva, že predstavitelia Slovenskej republiky, vrátane veľvyslancov SR v zahraničí, budú tento fakt, potvrdený Ústavou Slovenskej republiky, rešpektovať,“ uvádza sa vo vyhlásení premiéra Roberta Fica, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

V tejto súvislosti predseda vlády SR Robert Fico považuje za neadekvátne a neprijateľné, aby na budove zastupiteľstva Slovenskej republiky v zahraničí okrem vlajky Slovenskej republiky a Európskej únie boli vyvesené akékoľvek iné vlajky alebo znaky podporujúce ktorúkoľvek ideológiu, náboženstvo alebo minoritné skupiny ľudí, ako tomu bolo v prípade Zastupiteľstva SR v Budapešti, kde veľvyslanec na budovu vyvesil dúhovú vlajku,“ píše sa vo vyhlásení predsedu vlády. Robert Fico očakáva od Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, „že podobným neprijateľným excesom bude predchádzať“.

Obrazom: V Bratislave vytvorili reťaz s názvom Hrdí na rodinu

Protest proti vyveseniu vlajky na našom zastupiteľstve v hlavnom meste Maďarska vyjadril aj predseda Slovenskej národnej strany (SNS) a zároveň predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko. Danko je rozhorčený „nad súkromnou iniciatívou veľvyslanca SR v Maďarsku Rastislava Káčera, ktorý počas festivalu LGBTI v Budapešti vyvesil na budove veľvyslanectva dúhovú zástavu“.

Obrazom: Dúhový PRIDE Bratislava 2016

Protest proti vyveseniu dúhovej vlajky na budove slovenského veľvyslanectva v Budapešti na podporu maďarského LGBTI pochodu vyjadrili v piatok 29. júla aj občianski aktivisti a spoluorganizátori Národného pochodu za život. Ako informoval Tomáš Kováčik, spoluorganizátor referenda o ochrane rodiny, protest vyjadrili v otvorenom liste premiérovi a ministrovi zahraničných vecí, ktorý podporilo viac ako 7 300 ľudí. Ministerstvo v odpovedi podľa Kováčika uviedlo, že budapeštianska ambasáda konala na vlastnú päsť a do budúcna budú naše zastupiteľské úrady musieť podobné kroky vopred konzultovať s ministerstvom zahraničia.

Obrazom: „Protest proti pochodu úchylákov“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoRobert Fico