Prokurátorovi Špirkovi postupne vracajú preverované spisy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Generálna prokuratúra
Budova Generálnej prokuratúry SR v Bratislave. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 22. augusta (WebNoviny.sk) – Prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi postupne vracajú spisy, ktoré preveroval Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR. Pre agentúru SITA to povedala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Generálna prokuratúra SR v stredu 17. augusta vyhovela sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka a zrušila voči nemu uznesenie o vznesení obvinenia zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Ako na brífingu informoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár, dôvody tohto kroku sú dva. Jednak podľa neho nebolo uznesenie dostatočne odôvodnené a tým preskúmateľné. Druhým dôvodom bolo, že uznesenie bolo vydané predčasne. Trestné stíhanie podľa Čižnára v prípade stále trvá.

Obvinenie Špirka sa týkalo jeho postupu pri výsluchu Ľuboša V., ktorý bol odsúdený za daňové podvody, a vypovedal o podozreniach voči iným osobám. Následne podal trestné oznámenie z dôvodu, že pri tom nebol prítomný jeho advokát.

Špirko okrem iného dozoruje vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka – konkrétne, či to, akým spôsobom kúpil podiel vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka, nebolo trestným činom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír ČižnárLadislav BašternákVasiľ Špirko
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SRÚrad špeciálnej prokuratúry