Ministri spravodlivosti budú diskutovať o radikalizácii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lucia Žitňanská
Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská počas príhovoru v rámci pripomenutia si európskeho dňa pamiatky obetí totalitných režimov pri pamätníku Brána slobody v Devíne. Bratislava, 22. august 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 22. augusta (WebNoviny.sk) – V rámci slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (SK PRES) sa v pondelok v Bratislave začala dvojdňová konferencia ministrov spravodlivosti členských krajín EÚ. Diskutovať budú na tému „Radikalizácia na vzostupe v EÚ“.

Ako ďalej agentúru SITA informoval Peter Juščák z Ústavu pamäti národa, v utorkovom hlavnom programe konferencie bude aj panelové pracovné zasadnutie pod gesciou Európskej únie a Platformy európskej pamäte a svedomia. Témou bude „Spravodlivosť a vyrovnávanie sa so zločinmi totalitných režimov z pohľadu trestného práva“.

Žitňanská predniesla otvárací príhovor

Dvojdňovú konferenciu v pondelok otvorili slávnostným podujatím na bratislavskom Devíne pri Bráne slobody. Pri pamätníku obetiam z obdobia neslobody vystúpili politici a predstavitelia pamäťových inštitúcií. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v otváracom príhovore zdôraznila dôležitosť pripomínať si obete totalitných režimov.

Tiež poznamenala, že naša história je zaťažená totalitnými režimami a pokus o dubčekovské reformy potlačili sovietske tanky práve v augustových dňoch v roku 1968. V dnešných časoch vidíme nárast extrémizmu, ktorému sa musíme vzoprieť, zdôraznila šéfka rezortu.

O spoločných skúsenostiach s komunistickou totalitou hovoril estónsky minister spravodlivosti Urmas Reinsalu. Podľa jeho slov máme všetci povinnosť voči obetiam komunistických zločinov, ale aj voči budúcnosti, aby sa tieto tragédie viac nezopakovali. Spomenul aj súčasnú politiku Ruska, ktorá vyvoláva obavy.

Väzni svedomia živoria

Útrapy väzňov svedomia pripomenul predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Peter Sandtner a poznamenal, že „kým väzni svedomia živoria z nízkych dôchodkov, ich vyšetrovatelia a väznitelia poberajú štedré výsluhové dôchodky“.

Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák uviedol, že „Brána slobody je pripomienkou na smutne známu železnú oponu, ktorá celých 40 rokov oddeľovala východnú Európu od zvyšku sveta. Rozdeľovala Európu na dva tábory, na dobrých a tých ostatných. Spojencov alebo nepriateľov. Tragédiou bolo, že zbraň pohraničnej stráže bola otočená smerom dovnútra, proti vlastným ľuďom. Preto si hlboko uvedomujem význam a poslanie pamäťových inštitúcií, ktorých úlohou je propagovať myšlienky slobody a obrany demokracie pred režimami podobnými nacizmu a komunizmu“. Delegácia hostí si pri pamätníku Brána slobody uctila pamiatku obetí komunistického režimu vencami a kvetmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáOndrej Krajňák