Premiér Fico sa stretne s Putinom, Hollandom i Merkelovou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico putin
Podľa Štefanca Fico v Bruseli škandalózne zaútočil na Ukrajinu a naopak vyjadroval sa v prospech Ruskej federácie. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 25. augusta (WebNoviny.sk) – Predsedu vládu Roberta Fica čakajú dnes stretnutia s prezidentmi Francúzska a Ruska Francoisom Hollandom a Vladimírom Putinom a v piatok schôdzka premiérov Visegrádskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Tá navštívi Poľsko, ktoré momentálne V4 predsedá, po šnúre stretnutí s francúzskym a talianskym kolegom, návšteve Estónska a Českej republiky.

Fico vo štvrtok odlieta do Paríža. Tam ho na zámku Chateau de la Celle Saint Cloud čaká pracovný obed s lídrami európskych sociálnodemokratických strán, ktorý inicioval Hollande. Témami stretnutia budú príprava summitu v Bratislave a spoločných sociálnodemokratických pozícií na témy, ktoré hýbu Európou.

V Moskve Fico povečeria s Putinom

Po stretnutí s európskymi socialistami premiér pocestuje do moskovského Kremľa, kde povečeria s Putinom. Predmetom rokovania bude vzájomný obchod a ekonomická spolupráca, ale aj aktuálne otázky medzinárodnej agendy. Fico navštívil Moskvu aj vlani, a to dvakrát. Prvýkrát sa zúčastnil na oslavách konca druhej svetovej vojny v máji a potom začiatkom júna. Vtedy bola hlavnou témou stretnutia energetika. So šéfom Kremľa Fico tento rok telefonoval, o čom informoval na Facebooku s tým, že médiá o tom neinformujú. Podľa jeho statusu sa venovali predsedníctvu Slovenska v Rade EÚ, ekonomickým vzťahom či energetike.

Rusku, ale po športovej stránke, sa Fico venoval aj tento týždeň. Na svojom facebookovom profile publikoval video, v ktorom označil za politiku to, že ruským paralympionikom zakázali zúčastniť sa na paralympijských hrách v Riu de Janeiro pre štátom podporovaný systematický doping v Rusku. „Vnášať takýmto brutálnym spôsobom politiku medzi paralympionikov sa mi naozaj nepáči a myslím si, že to poškodzuje nás všetkých,“ povedal Fico vo videu. Ako dodal, protestuje tak proti uplatňovaniu princípu kolektívnej viny.

Merkelová príde do Poľska na V4

Predseda vlády sa potom presunie do Varšavy, kde ho v piatok čaká rokovanie s kolegami z V4 a nemeckou kancelárkou. Merkelová príde do Poľska po návšteve Českej republiky a Estónska. Návšteva tejto krajiny je súčasťou príprav na summit o budúcnosti EÚ, ktorý sa bude konať v Bratislave 16. septembra. Táto téma bude na stole aj počas jej rokovaní v Prahe s premiérom Bohuslavom Sobotkom a prezidentom Milošom Zemanom.

Visegrád už jednu schôdzku o tom, aká ma byť Európska únia po brexite, absolvoval koncom júla. Vtedy sa premiéri zhodli, že na summit v Bratislave chcú ísť so spoločným stanoviskom. „Vítam, že sme mohli hovoriť o téme, ktorá nás všetkých trápi. To je hľadanie odpovede na otázku, čo chceme ponúknuť občanom zostávajúcich 27 krajín, aby myšlienka európskeho projektu zostala naďalej atraktívna,“ povedal vtedy Fico. Podľa neho odpoveď na túto otázku musí zahŕňať aj to, že Únia by mala zdôrazniť svoje silné stránky a úspechy, ale zároveň zareagovať na chyby, ktoré urobila. Táto nová ponuka musí byť podľa Fica dostatočne atraktívna aj pre tých, „ktorí strácajú dôveru v európsky projekt“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe François HollandeRobert FicoVladimir Putin