V okrese Trebišov má vzniknúť 1540 pracovných miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vláda na dnešnom výjazdovom rokovaní
Zľava: Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a predseda vlády Robert Fico počas výjazdového rokovania vlády SR v Trebišove. Trebišov, 24. august 2016. Foto: SITA/Viktor Zamborský

TREBIŠOV 24. augusta (WebNoviny.sk) – Vláda na stredajšom výjazdovom rokovaní schválila Akčný plán rozvoja okresu Trebišov. Hlavným cieľom akčného plánu, ktorý vláda schválila na výjazdovom rokovaní v Trebišove, je znížiť nezamestnanosť v okrese a podpora vytvorenia 1 540 pracovných miest do roku 2020.

Uviedol to na tlačovej besede po skončení zasadania premiér Robert Fico. Z odhadovanej finančnej investície v rokoch 2016 – 2020 vo výške 114 miliónov eur sa predpokladá krytie z verejných zdrojov vo výške 83 miliónov eur a 31 miliónov eur má byť z eurofondov a vlastných zdrojov. Z regionálneho príspevku 5,815 milióna eur, rozloženého na obdobie piatich rokov, dostane okres milión eur už tento rok.

Minister hospodárstva Peter Žiga uviedol, že sa vláda zaoberá aj udržaním prevádzky v stratovej Elektrárni Vojany (EVO), ktorú vlastník, Slovenské elektrárne (SE), podľa pôvodných zámerov plánovali zavrieť. O prácu by tak prišlo približne 400 ľudí, pričom priamo vo výrobe vyše sto.

Žiga uviedol, že v utorok osobne navštívil EVO a sú technické možnosti, aby fungovala. Doložil, že vznikne skupina expertov zložená zo zástupcov ministerstva hospodárstva, SE, Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) i Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a bude hľadať možnosti zachovania výroby elektriny do roku 2030. „Máme na to, aby sme to zvládli,“ uviedol premiér Fico. Vláda sa na rokovaní nevenovala Priemyselnému parku Trebišov, kde je po odchode spoločnosti BLIKA komplikovaná situácia.

Vláda chce podporiť minimálne desať projektov

Z plánovaného vytvorenia 1 540 nových pracovných miest do konca roka 2020 má vzniknúť 1 450 v oblasti podnikania a verejných službách, ostatné vzniknú v iných sférach. Vláda chce podporiť minimálne desať projektov v oblasti podnikania v pôdohospodárstve a potravinárstve, pričom sa má do týchto oblastí investovať 37,4 milióna eur, z toho má byť vyše 13 miliónov z európskych fondov.

Projekty majú byť zamerané na rozšírenie živočíšnej výroby a intenzifikáciu chovu jatočnej hydiny. Plánuje sa založenie výrobno-odbytového včelárskeho družstva vo vinohradníckej oblasti Tokaj a rozšírenie spracovania medu, včelích produktov s cieľom dosiahnuť produkciu šesť až 10 ton medu. Akčný plán ráta aj s investíciami do rozvoja ovocinárstva a zeleninárstva, najmä pestovania a spracovania paradajok a ďalšej zeleniny.

V oblasti priemyslu a služieb sa má podporiť tiež desať projektov celkovou sumou vyše 11 miliónov eur, pričom zdroje EÚ by mali dosiahnuť sedem miliónov eur. Projekty majú byť zamerané na strojárstvo, triedenie a spracovanie komunálneho odpadu, vzniknúť má aj nový podnikateľský inkubátor v Kráľovskom Chlmci. Plánovaná je aj podpora minimálne piatich subjektov pôsobiacich v oblasti cestovného ruchu. Akčný plán kladie dôraz najmä na rozvoj cestovného ruchu vo Vinohradníckej oblasti Tokaj.

Vzniknúť má Tokajské wellness centrum s ubytovaním a ďalšími službami pre 45 osôb, ktoré bude využívať kapacity geotermálnych ložísk. V pláne je vytvorenie salónu tokajských vín a kongresového centra v obci Čerhov, ktorý posilní možnosti prezentácie regiónu, jeho kapacít a zároveň bude slúžiť ako prezentačná a konferenčná platforma nadregionálneho charakteru. Zámerom projektu Zemplínsky poľovnícky, reštauračný a ubytovací dom je zvýšiť atraktivitu územia o ponúkané služby v regionálnej gastronómii

Plánovaná je aj realizácia minimálne šiestich pilotných projektov zameraných na vznik sociálnych podnikov za takmer šesť miliónov eur vo viacerých obciach okresu Trebišov, zamerané budú prioritne na verejno-prospešné práce.

Peniaze pôjdu aj na skvalitnenie škôl a zdravotníctva

Pri stredných odborných školách v okrese má vzniknúť šesť tréningových centier za 3,9 milióna eur. Podľa akčného plánu sa majú v záujme skvalitnenia vzdelávania v stredných školách do vzniku troch regionálnych centier investovať tri milióny eur. Ďalších 550-tisíc eur pôjde do predškolského vzdelávania. Na skvalitnenie zdravotníctva sa má podľa akčného plánu vynaložiť 1,85 milióna eur cez projekt centra integrovanej zdravotnej starostlivosti v Nemocnici s poliklinikou n. o., Kráľovský Chlmec.

V Zemplínskej Teplici by malo vzniknúť obecné zdravotné stredisko rekonštrukciou objektu vo vlastníctve obce. K zvýšeniu kvality života obyvateľov okresu majú prispieť projekty za vyše 7,7 milióna eur v oblasti verejných služieb. Rekonštruovať by sa mala krytá plaváreň v Trebišove či amfiteáter v Kráľovskom Chlmci, vybudovať by mali ďalšie cyklistické chodníky a oddychové zóny.

Realizácia akčného plánu má eliminovať dlhodobú vysokú nezamestnanosť v okrese Trebišov. Rozvinutá technická infraštruktúre územia ako kontaktného prihraničného okresu nie je v dôsledku problémov vo východnej Európe využitá v prospech ekonomického rastu. Rovnako dobre vybudovaná štruktúra priemyslu, nadväzujúca na poľnohospodársku prvovýrobu využívajúcu potenciál územia, je prakticky v celom rozsahu decimovaná a nevyužívaná. Miera nezamestnanosti v Trebišovskom okrese dosiahla ku koncu vlaňajšieho roka 18,4 percenta, pričom bola takmer o tri štvrtiny vyššia oproti slovenskému priemeru. V máji tohto roku miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 16,6 percenta, čo predstavuje 10 707 uchádzačov o zamestnanie.

Premiéra Roberta Fica dnes v Trebišove pred rokovaním kabinetu vítalo približne šesťdesiat občanov. Boli medzi nimi aj ľudia s transparentmi s nápisom Baštrnák – Kaliňák a Fico odstúpte!, nápisom, že pripravovaný zákon o prenájme a nadobúdaní pozemkov poškodí slovenských roľníkov či v tričku s nápisom Fico chráni zlodejov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter ŽigaRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR