Fico: Ruské sankcie sú škodlivé, nepriniesli absolútne nič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico na návšteve Moskvy
Foto: SITA/AP

MOSKVA 26. augusta (WebNoviny.sk) – Okrem plynovodu NordStream 2 a voľbe nového generálneho tajomníka OSN sa premiér Robert Fico zhováral s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve aj o vzájomnom obchode a sankciách uvalených na Rusko.

„Prirodzene sme sa venovali téme, ktorá nás všetkých trápi, a to je téma pomerne výrazného poklesu vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Ruskou federáciou. Sú tu mnohé objektívne faktory pre ktoré tak je, ale nemali by sme sa na to pozerať ako na jav, ktorý akceptujeme bez akéhokoľvek úsilia,“ povedal Fico po stretnutí s tým, že Ruská federácia je pre Slovensko dôležitým partnerom.

Práve preto, aby sa vzájomný obchod zlepšil, sa partneri dohodli, že sa urýchli 18. zasadnutie medzivládnej komisie. Toto stretnutie by sa mohlo uskutočniť začiatkom budúceho roka. „Chceme pripraviť túto komisiu tak, aby bola ďalším stimulom k vzájomným vzťahom a zastaveniu toho prepadu najmä obchodnej bilancie, ktorý sledujeme už druhý rok,“ objasnil slovenský premiér.

Pokiaľ ide o sankcie, Fico zdôraznil, že jeho osobný názor je dobre známy, na druhej strane rešpektuje, že sme členský štát EÚ. Slovensku sankcie podľa Fica nepáčia, dokonca sme tvrdili, že vytvárať zoznamy ľudí, ktorí nemôžu cestovať do EÚ, nemá veľkú logiku. „Na jednej strane hovoríme, že spory treba riešiť dialógom, ale potom nemôžete s nikým ten dialóg viesť, lebo ten človek nemôže cestovať,“ tvrdí predseda vlády.

„Ja sa domnievam, že je na čase sa k tejto téme postaviť veľmi racionálne a povedať, že sankcie poškodzujú ako EÚ, tak aj Ruskú federáciu. Nepriniesli nič, absolútne nič nepriniesli v citlivých témach, ktoré sankcie mali ovplyvniť,“ myslí si Fico. Preto jeho názor je, že pokiaľ vznikne pozitívna atmosféra v Európe, vždy budeme za zrušenie týchto sankcií.

Na rokovaní sa však nevenovali len vážnym témam, ale aj športu. „Opäť je tu na stole pôsobenie Slovana Bratislava v KHL. Ja predpokladám, že táto udalosť, ktorá je veľmi populárna na Slovensku, bude naďalej v pravidelnom športovom kalendári. Myslím si, že je dobré, že aj takýmto spôsobom sa krajiny dávajú dohromady,“ dodal Fico po rokovaní s Putinom pred odjazdom do Varšavy, kde ho v piatok čaká rokovanie Visegrádskej štvorky s Nemeckom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert FicoVladimir Putin